Sobota, 27. dubna 2024

Šetřit na topení a elektřině jde i bez peněz, splácí se až z úspor

Úřady opatrně objevují metodu, jak investovat bez hotovosti. Zakázek je ročně za stovky milionů, mohly by to ale být miliardy.

Šetřit na topení a elektřině jde i bez peněz, splácí se až z úspor

Způsoby, jak firmám ušetřit náklady za vytápění či elektřinu, vymýšlí Ivo Slavotínek už od poloviny 90. let. Teprve v posledních letech ale mezi jeho klienty dominují krajské úřady, radnice či státní organizace.

"Stává se z toho určitý trend. Potenciál je ale mnohem větší," říká pětapadesátiletý byznysmen, který patří mezi tuzemské průkopníky metody Energy Performance Contracting (EPC).

Ta - zjednodušeně řečeno - spočívá v tom, že firma vylepší svému zákazníkovi nakládání s energiemi a dostává za to zaplaceno postupně, z ročních úspor, které klient ušetří na provozních nákladech. Rozdíl se počítá z částek před úpravami a po nich. "Splácení je obvykle rozložené do šesti až deseti let. Počáteční investici nám samozřejmě kryjí banky," vysvětluje Slavotínek.

Jím navržené energetické úpravy přitom neobsahují zateplování ani výměny oken, s nimiž si většina lidí levnější vytápění spojuje. Nejčastěji se jedná o instalace moderních kotlů, šetrných zářivek, systémů rekuperace či tepelných čerpadel. Dbá se na to, aby se využilo co nejvíc vyprodukované energie.

Třeba radnice Prahy 13, pro niž Slavotínkova společnost Enesa kompletně předělala topný systém ve školách, v nich původně utratila za vodu, plyn a elektřinu 28 milionů za rok. Loni už to bylo jen 12 milionů. "Jsme s tím spokojeni, splácíme asi 18 milionů ročně výhradně z dosažených úspor," chválí si spolupráci mluvčí radnice Samuel Truschka.

Miliardy místo stamilionů

S tím, jak v posledních čtyřech letech ubylo peněz ve státních pokladnách, se i úředníci začali zajímat o alternativní způsoby investic a o to, kde a jak ušetřit. A tak začalo veřejných EPC projektů přibývat: rozhodli se pro ně mimo jiné v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, v Jihlavě, v Písku, v pražském Národním divadle.

Objem kontraktů proto každoročně stoupá. "Počet vypsaných veřejných soutěží ve státním sektoru v roce 2011 a v prvním kvartále roku 2012 vzrostl o sto procent ve srovnání s rokem 2010," tvrdí Jaromír Studený z české pobočky německého koncernu Siemens, který byl jednou z prvních firem, jež se EPC začala v Česku věnovat.

"Do roku 2009 šlo o jednotky projektů ročně, poslední roky je poptávka mnohonásobně vyšší, jak se lidé více zajímají o úspory energií a úspory ve vztahu k životnímu prostředí," přitakává i Tomáš Lyčka, obchodní manažer z energetické divize společnosti AB Facility, za níž stojí vlivná investiční skupina Penta.

Podle Lyčky i Studeného je ale pořád zájem ze strany státu v podstatě malý - ačkoli se v tomto odvětví ročně vypíšou zakázky za čtvrt miliardy, experti odhadují skutečný potenciál až na 13 miliard. Naprostá většina budov v majetku státu, kam patří i policejní služebny, sídla úřadů práce či armádní objekty, je totiž ve špatném stavu.

Topiči bez práce

Tomu, aby se energetické přestavby na splátky ještě více rozmohly, zatím brání jak některé legislativní nedostatky, tak určitá byrokratická setrvačnost. Zkušenosti z míst, kde se rozhodli jít touto cestou, ale ukazují, že výsledky jsou dobré.

"Celkem jsme realizovali pět balíčků, do kterých patří například střední školy, roční úspora je 20 milionů. Teď chystáme šestý balíček pro krajskou nemocnici," popisuje vedoucí majetkového odboru Pardubického kraje Michal Votřel.

V Národním divadle šli zase do takových detailů, že na jevišti či v šatnách jsou sondy na přítomnost CO2, které regulují chod vzduchotechniky. Asi ne všichni by za to ale šéfa technické správy divadla Miroslava Růžičku pochválili: kvůli tomu, že energetickou infrastrukturu ve všech budovách divadla teď na dálku řídí počítač, přišlo o práci přes dvacet topičů.

EPC v číslech

25 PROCENT

je nejčastější energetická úspora, jíž se dosáhne metodou EPC. Nemění se přitom ani okna, ani se nezatepluje, důležitější bývá dobře nastavit topný systém.

230 MILIONŮ

je hodnota energetických opatření, která v posledních pěti letech proběhla ve všech budovách Národního divadla. To díky tomu patří spolu s Prahou 13 či Pardubickým krajem k pionýrům EPC mezi veřejnými institucemi.

1650 TUN

O tolik méně oxidu uhličitého vyprodukuje psychiatrická léčebna v Kosmonosích poté, co areál prošel energetickou rekonstrukcí, jež je hrazena metodou EPC.

AUTOR: Luboš Kreč
AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů