Pátek, 26. dubna 2024

Botanická zahrada Masarykovy univerzity představí vzácné masožravky

Botanická zahrada Masarykovy univerzity představí vzácné masožravky

Botanická zahrada Masarykovy univerzity v Brně vystaví od čtvrtka 24. května vzácnou kolekci mnoha druhů masožravých rostlin. V přírodě si tyto zvláštní rostliny "přilepšují" lapáním drobného hmyzu. Výstava potrvá do pátku 1. června. Je vhodná pro odborníky, laickou veřejnost i školy.

Masožravé rostliny rostou na místech, kde je půda velmi chudá na živiny, například v kyselých bažinách a rašeliništích. Proto získávají část živin z drobných živočichů, hlavně hmyzu. Lapají je na lepkavé listy (například rod Drosera), do pastí připomínajících ozubené tlamy (rod Dionaea) nebo do láček, tedy kalichů plných trávící tekutiny (například rody Nepenthes a Sarracenia). Masožravé rostliny fascinovaly i Charlese Darwina, jenž o nich v roce 1875 napsal první velké pojednání.

Výstava v botanické zahradě představí masožravé rostliny prakticky v celé šíři jejich životních forem. Doplní je také další tropické přírodní unikáty: tilandsie, které dokážou přežít díky vzdušné vlhkosti. Návštěvníci si samozřejmě mohou prohlédnout také stálou expozici ve sklenících i pod širým nebem. Venkovní zahrada je v tuto dobu nejkrásnější z celého roku, vzkazují návštěvníkům pracovníci botanické zahrady.

Skleníky botanické zahrady u Konečného náměstí jsou dějištěm výstavy každoročně. Vždy ji připravují specializovaní pnotěstitelé spolu s odborníky z botanické zahrady. Kolekce mnoha masožravých druhů v minulosti získala nejedno ocenění, například na Floře Olomouc.

Výstava bude otevřená od 24. května do 1. června 2012 od 9.00 do 18.00. Bližší informace poskytne za pěstitele Ing. Vladimír Sedláček, tel. 777 344 507, případně pracovníci Botanické zahrady na telefonním čísle 549 494 586.

Botanická zahrada na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity si letos připomíná 90 let od svého založení. Vznikala společně s botanickým ústavem fakulty a o její rozvoj se ve 20. letech minulého století významně zasloužil profesor Josef Podpěra. Studenti i široká veřejnost najdouv zahradě a jejích sklenících nejen moravskou květenu, k vidění jsou i rostliny například z Číny, Japonska, Ameriky či Kavkazu a Himálaje. Symbolem zahrady se stal leknín, viktorie královská, který kvete jednou za rok pouhédva dny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů