Pátek, 26. dubna 2024

Čína chce, aby USA přestaly publikovat údaje o znečištění Pekingu

Čína chce, aby USA přestaly publikovat údaje o znečištění Pekingu

Čína dnes vyzvala zahraniční velvyslanectví v zemi, aby přestala zveřejňovat svá vlastní měření kvality ovzduší na čínském území. Píše o tom agentura AP, podle níž jde o jasnou narážku na činnost americké ambasády, která pravidelně informuje na twitteru o smogové situaci v Pekingu.

Náměstek čínského ministra životního prostředí Wu Siao-čching dnes na tiskové konferenci v Pekingu zdůraznil, že jedině čínská vláda je oprávněna monitorovat a zveřejňovat údaje o kvalitě vzduchu. Zároveň varoval, že data z jiných zdrojů nemusejí být přesná.

Americký zastupitelský úřad v Pekingu podává na mikroblogu Twitter každou hodinu informace o znečištění ovzduší v čínské metropoli a jeho stránka, zřízená v roce 2008, má již přes 19.000 odběratelů. Ambasáda přitom používá přísnější normy pro přípustné znečištění vzduchu než čínská vláda.
Wu uvedl, že není správné posuzovat čínské ovzduší podle amerických norem, protože Čína je rozvojová země. Čínské úřady "berou v úvahu stávající úroveň rozvoje země", prohlásil Wu.

Podle zmíněného činitele by informace o míře znečištění měly pocházet ze sítě monitorovacích stanic. Zdrojem amerických údajů je jediná monitorovací stanice umístěná na střeše velvyslanectví v Pekingu, podobnou službu nabízejí i konzuláty USA v Šanghaji a Kantonu.

Wu také upozornil, že sledování čistoty vzduchu zahraničními diplomaty není v souladu s vídeňskou úmluvou o diplomatických stycích. Náměstek ministra životního prostředí proto vyzval diplomaty, aby se řídili čínskými zákony a pravidly.

Podobně se dnes na pravidelné tiskové konferenci vyjádřil také mluvčí čínského ministerstva zahraničí Liou Wej-min. Čínským úřadům podle něj nevadí, když zahraniční mise shromažďují ekologická data pro svou vlastní potřebu, ale neměly by je publikovat, "zvlášť ne na internetu".
"Samozřejmě, pokud velvyslanectví jednotlivých států chtějí sbírat údaje o kvalitě ovzduší pro své vlastní zaměstnance a diplomaty, je to je jejich věc, podle mého názoru by ale tento typ informací neměl být sdělován veřejnosti," konstatoval Liou.

Čínské ministerstvo životního prostředí začalo letos poprvé poskytovat údaje o výskytu škodlivých částic menších než 2,5 mikrometru, které podle vědců patří k nejnebezpečnějším, protože dokážou proniknout velmi hluboko do plic. Úřady žádají, aby jejich koncentrace byla držena v průměru pod hladinou 75 mikrogramu na metr krychlový, americká Agentura pro ochranu životního prostředí je dvakrát přísnější a jako standard udává 35 mikrogramů.

Mezinárodní organizace řadí Peking mezi nejvíce znečištěná města na světě. Přispívá k tomu kromě četných tepelných elektráren také pět milionů automobilů. Čínská metropole je často zahalena ve žlutém smogovém oparu, který znemožňuje dohlédnout lidem o pár domovních bloků dál. Čínské úřady ale i v takových případech označují znečištění za "mírné".

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů