Úterý, 23. dubna 2024

Proč se obci Prštice projekt BRKO vyplatil

Na příkladu projektu BRKO Prštice se pokusíme vysvětlit, jakým způsobem mohou řešit své odpadové hospodářství za pomoci OP Životní prostředí i menší obce.

Proč se obci Prštice projekt BRKO vyplatil

Malebná obec Prštice se nachází v okrese Brno-venkov. Obec byla poprvé zmíněna už roku 1289 v Rudíkovské listině. V obci žije něco málo přes 900 obyvatel.

Obec má bohaté zkušenosti s čerpáním dotací z Operačního programu Životní prostředí, a to již od roku 2009, kdy úspěšně ve spolupráci se společností AQE advisors, a. s., připravila projekt Biocentrum Pod Horkou Prštice. Letos v létě byl tento projekt úspěšně ukončen a začala už běžet fáze jeho udržitelnosti. V následujícím roce obec pod vedením starosty Ing. Josefa Daňka chce ve spolupráci se stejnou společností připravit projekt do prioritní osy 4 OPŽP Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží, oblasti podpory 4.1 Zkvalitnění nakládání s odpady, zaměřený na zkvalitnění nakládání s biologicky rozložitelným komunálním odpadem.

KOMPOSTÉRY PRO DOMÁCNOSTI I NA VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍCH

Do projektu Biocentrum Pod Horkou Prštice se zapojilo na dvě stě domácností, jež vzešly z dotazníkového šetření, které obec uskutečnila v roce 2010. Na základě výsledků šetření byly nastaveny základní parametry projektu a jeho rozpočet (viz tabulka). Díky výběrovému řízení se podařilo cenu dodávek snížit na 564 tisíc Kč včetně DPH, z čehož dotace proplacená v červnu letošního roku činila 90 %.

Domácí kompostéry o objemu 600 litrů jsou určeny pro zapojené domácnosti, kompostéry o objemu 900 litrů zase slouží ke kompostování biologicky rozložitelného odpadu z veřejných prostranství. Pro lepší zpracování rostlinného odpadu byl pořízen zahradní drtič. V tyto dny jsou domácí kompostéry s drtičem už v plném provozu. Jak podotýká starosta, díky realizaci projektu obci klesly výdaje na skládkování o celou třetinu, než když se dříve musel skládkovat veškerý BRKO vyprodukovaný v obci. Ve finančním vyjádření jde o úsporu 80 tisíc Kč ročně jen u bioodpadu, který musela obec likvidovat zvlášť.

NÁVRATNOST SPOLUÚČASTI UŽ BĚHEM PRVNÍHO ROKU

Josef Daněk dodává: >>Realizace projektu nám přinesla produkci místního kompostu (ve výši 120 t/ročně), který mohou využívat občané a obec pro svoji potřebu (rekultivace či přihnojování zahrad a obecních pozemků). Z velké části jsme si však také už vyřešili nakládání s biologicky rozložitelným odpadem, které by obec v nejbližších letech v souvislosti se stále zpřísňující legislativou beztak musela řešit z vlastních prostředků.<< Projekt je pro obec mimořádně výhodný. Vložená spoluúčast se jí totiž vrátila už během prvního roku jeho trvání.

Obce se však nemusí při řešení problematiky spojené s BRKO spoléhat jen na dotace. Tento typ projektů je totiž možné financovat z úspor, které jsou generovány při dodržování pravidel třídění odpadů.

DAVID BRTNA
AQE advisors, a. s.

Modelový rozpočet projektu BRKO Prštice

Název položky Jednotky Množství Jednotková cena bez DPH (Kč) Cena celkem bez DPH (Kč)
Domácí kompostér (zhruba 600 l) ks 200 2 000 400 000
Domácí kompostér (zhruba 900 l) ks 10 2 500 25 000
Zahradní drtič (55 mm) ks 1 75 000 75 000
Cena celkem bez DPH 500 000
Sazba DPH (20%) 100 000
Cena celkem vč. DPH 600 000

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů