Sobota, 20. dubna 2024

Dotace z Operačního programu životního prostředí směřovaly na nákup techniky pro svoz BIO odpadu

Společnost van Gansewinkel v druhéém pololetí r. 2012 naplno rozběhla svoz BIO odpadu v obcích Jihomoravského a Olomouckého kraje. Finanční prostředky pro nákup shromažďovacích nádob a svozové techniky čerpala z dotací EU.

Dotace z Operačního programu životního prostředí směřovaly na nákup techniky pro svoz BIO odpadu

Biologicky rozložitelný komunální odpad, tzv. BRKO, činí až 42% podíl ve směsném komunálním odpadu. Směrnice o skládkování odpadů vyžaduje snižování této složky především z důvodu redukce skleníkových plynů, které se vytváří při anaerobním rozkladu právě BIO odpadu na skládkách. Záměrem společnosti je tak separovat využitelnou složku, kterou v současné době sváží do kompostáren, kde se řízeným procesem stává výživnou zeminou v zemědělství.

Získáním dotačního titulu pořídila společnost 2 moderní svozová vozidla značky DAF se speciální nástavbou GEESINK s lineárním stlačovacím lisem. Objem kontejneru sběrové nástavby je 16,3 m3 a dovolené zatížení činí cca 7 tun. Navíc je nástavba opatřena speciální úpravou pro svoz mokrého odpadu, tzv. WET WASTE KIT systémem, který zamezí úniku tekuté složky BIO odpadu jak při lisování, tak při samotné přepravě.

Díky navázání spolupráce s 22 obcemi Jihomoravského kraje a 29 obcemi kraje Olomouckého směřovaly další finance na nákup hnědých shromažďovacích nádob o objemu 770 litrů, v celkovém počtu 376 ks.

Celková výše dotací tak činila téměř 7 mio. Kč.

I přes poměrně krátkou dobu poskytování nové služby BIOODPAD společnost van Gansewinkel zaznamenala překvapivě vysoký zájem občanů o třídění tohoto typu. Svoz probíhá v obcích 2x týdně po celou sezónu, která trvá od 1. dubna do 31. října. Zvažuje se rozšíření služby i na zimní měsíce dle potřeb jednotlivých zapojených obcí.

Vzhledem k budoucí povinnosti obcí BRKO separovat, podle nového chystaného zákona o odpadech, přichází společnost už nyní s tímto ekonomickým řešením. Hlavní výhodou je snížení množství komunálního odpadu z domácností, který obvykle končí za vysoké poplatky na skládkách nebo spalovnách komunálního odpadu. Tento trend také podporuje Státní fond životního prostředí, který se snaží v rámci svých dotačních titulů o zkvalitňování hospodaření a snižování objemu skládkování.

Společnost van Gansewinkel se proto aktivně zapojuje do soutěží a využívá takto získaných prostředků k nastavování efektivnější služby pro své zákazníky

ZDROJ:van Gansewinkel, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů