Pátek, 26. dubna 2024

Skály vítr voda

Lézt, šlapat, pádlovat, nechat se hnát větrem a vlnami. To je dovolená, po které touží čím dál víc lidí...

Skály vítr voda

Legendární žulový masiv El Capitan v Yosemitském národním parku, náročné sjezdy pro horská kola v kanadském Whistleru nebo průzračně zelená voda řeky Soči v Julských Alpách. Lézt, šlapat, pádlovat, nechat se hnát větrem a vlnami. To je dovolená, po které touží čím dál víc lidí. Poradíme vám, kde najdete ta nejlepší místa.

PRO WINDSURFERY

Kapverdské ostrovy

Ubytování: Bydlení lze získat na místě, ale většina Evropanů si kupuje dvoutýdenní zájezd ještě doma a nemusí se o nic starat. Dobrá cena je okolo 20 000 Kč za letenku, ubytování, stravování a půjčení windsurfingového prkna.

www.capoverdenews.com - průvodce

Kapverdské ostrovy drží osamělou stráž v Atlantiku. Zhruba 1500 kilometrů "nad nimi" leží Kanárské ostrovy a 450 kilometrů na východ dlí Afrika. To nebrání vyznavačům oplachtěného prkna, aby sem nemířili v celých houfech. Láká je teplá tyrkysová voda, vítr a vlny. Fouká tady neustále. V zimě ze Sahary (to se obloha zatáhne jemným pískem), na jaře od Azorských ostrovů k rovníku (to je nejlepší), v létě vítr slábne.

Podle směru a síly větru se tu jezdí na různých plážích, ale místní specialitou jsou především vlny. Vysoké, nízké, u břehu i v moři. Proto se tady také jezdívá jeden závod z celoročního Světového poháru.

Lago di Garda

Ubytování: Lago di Garda je jednou z nejnavštěvovanějších turistických oblastí Itálie. Ubytování je tady nepřeberně ve všech cenových relacích. Nejdražší pokoje jsou pochopitelně na březích s výhledem na jezero.

Orientační ceny: Půldenní vstupní kurz windsurfingu stojí 40 eur. Půjčovna 45 eur/den (vybavení pro začátečníky). Ubytování v kempu (chaty, bungalovy, stany) přijde na 20-30 eur/noc/osoba. Nejlepší přehled poskytuje www.ampinglagodigarda.it.

www.jezerogarda.cz - průvodce

Italové svému nejlepšímu místu pro windsurfing říkají žertem Bavorské moře. Na jaře se sem navalí Němci, kteří mají dolomitské jezero takřka za rohem, a odjedou až na podzim. Lago di Garda má totiž úžasné podmínky pro vyznavače horských kol, turisty, milovníky zajištěných lezeckých cest (tzv. ferrat), horolezce, kitery a samozřejmě také pro vyznavače windsurfingu.

Vítr tu vane pravidelně a předvídatelně, a proto si zde užije vyspělý sportovec i začátečník. Základní větry, které se ženou po hladině, jsou Vento, Ora a Ponale. Ponale je horský vítr vanoucí stejnojmennou soutěskou a je nejméně stálý. Silný Vento vane po ránu od severu. Slabší Ora od jihu začíná foukat po obědě a utiší se mezi třetí a čtvrtou hodinou odpoledne.

Zázemí pro surfaře je po celém pobřeží téměř dokonalé. Všude narazíte na půjčovny, servisy a školy windsurfingu. Na březích jsou pláže se sedačkami a stoly doplněnými o sušáky na plachty. O barech a restauracích ani nemluvě.

Nechranice

Ubytování: Na jižním břehu přehradní nádrže jsou v provozu tři kempy (např. Vikletice) nebo bungalovy s restaurací Rybářská bašta (čtyřlůžkový za 880 Kč/noc).

Orientační ceny: Kempy jsou levné. S autem a se stanem vyjde ubytování na 50-70 Kč/noc. Čtyřlůžkový bungalov s restaurací Rybářská bašta stojí 880 Kč/noc. Celodenní kurz windsurfingu: 1190 Kč. Půjčení vybavení: 1290 Kč/den.

www.jibe.cz - průvodce
www.chomutov-mesto.cz - turistické informace

Pod Krušnými horami je na tuzemské poměry teplo, fouká tu často a přehrada Nechranice na Ohři je velká. To jsou podmínky pro jedno z nejlepších českých míst na windsurfing. Jezdí se po celý rok, ale až začátkem léta se otevírá kemp, windsurfingové a kiteboardové školy, půjčovny a obchody. Specialitou je pár dní v roce, kdy tu vane silný vítr od hráze, a hladina přitom zůstává hladká jako sklo.

NEJLEPŠÍ MÍSTO

TOMÁŠ MALINA
Nejlepší český windsurfer se už deset let umísťuje na předních příčkách Světového poháru, vyhrává mistrovství republiky a účastní se olympiád.

SVĚT
Mé nejoblíbenější místo je Kapské Město. Během evropské zimy se sem stahují windsurfeři z celého světa, aby si užili vyhlášené vlny, téměř každodenní silný vítr, teploty kolem 25 °C a slunce.

EVROPA
Mekka evropského windsurfingu je andaluská Tarifa. Celý rok je tu slunečno se zimními teplotami okolo 15 °C a téměř stále tady fouká.

AUTOR: Jakub Turek

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů