Pátek, 26. dubna 2024

USA: Palivové články pomohou vytápět nemocnici

USA: Palivové články pomohou vytápět nemocnici

Americká společnost FuelCell Energy informovala v polovině dubna 2013, že dodá 1,4MW kogenerační jednotku s palivovými články DFC1500(R) do nemocnice Hartford Hospital v Connecticutu, USA. Kogenerační jednotku bude vlastnit a provozovat společnost Hartford Steam Company.

Základem kogenerační jednotky je palivový článekvyužívající tavené uhlíkaté sloučeniny (MCFC). Elektrolytem u těchto palivových článků je tavená směs uhlíkatých solí rozpuštěná v porézní, chemicky inertní keramické matrici. Protože jde o vysokoteplotní palivový článek, pracující při teplotách 600°C a vyšších, není nutno u jeho elektrod používat jako katalyzátor vzácné kovy, což významně snižuje jeho pořizovací náklady. Teplo vyvíjené při jeho provozu lze využít ke kogeneraci, tak jako právě v uvedeném případě.

Kogenerační jednotka bude zásobovat elektřinou a teplem (párou) 867 lůžkovou nemocnici. Přebytek páry bude dodáván do sítě dálkového vytápění sloužící místním školám sdružených v organizaci Hartford Learning Corridor Corporation. Kogenerační jednotka bude umístěna v těsné blízkosti nemocnice na ploše cca 225 m2.

Předpokládá se, že tato kogenerační jednotka ušetří svým provozem ročně 6 700 tun oxidu uhlíku a další emise sloučenin síry, dusíku a pevných částic.

ZDROJ: http://proelektrotechniky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů