Pátek, 26. dubna 2024

Šest megadůsledků energetické revoluce

Šest megadůsledků energetické revoluce

Dříve prachobyčejná břidlice. Dnes symbol energetické revoluce v Americe. Přišlo se na moderní technologii, jak z břidlice dostat plyn. Díky tomu vylétl potenciál využití plynu v Americe ze 125 na 250 let. Tady je šest hlavních megadůsledků:

1. Ceny plynu v USA letí dolů, v Evropě nahoru

Na americkém trhu díky těžbě z břidlic spadla cena plynu od roku 2010 o 55 procent. Naopak v Evropě vzrostla cena za stejnou dobu o 76 procent.

2. Přepnutí na plyn - elektrárny, lokomotivy...

Plynovou elektrárnu v Americe rychle a levně postavíte, surovinu máte levnou a hurá vyrábět proud a střílet to do sítě... Kanada, Rusko, Indie už teď testují lokomotivy na LNG. BNSF Railway, železničáři od Buffetta už mají šest lokomotiv na plyn...
Jasně, že se to nedá všechno přepálit. Podobně BNSF Railway uvažovaly již v 80. letech, tehdy se taky nejdříve jevil plyn jako výhoda, pak ale ceny začaly růst. Je třeba všechno promyslet, aby to nebyla bublina. (Tohle ale nikdo z kanclu za průmysl domyslet nemůže).

Na snímku je hned za lokomotivou vagon s palivem - plynem...

3. CO2 v Americe dolů

Za posledních pět let šly emise CO2 v Americe dolů - nejvíce ze všech zemí na světě. Tečka.

4. CO2 v Evropě nahoru

Export přebytečného uhlí z USA do Evropy. Loni americký vývoz uhlí do Evropy + 23 procent. CO2 v Evropě nahoru. Paradoxně my tady (i Němci a další...) vypínáme moderní nízkoemisní plynové elektrárny (Evropa totiž nemá levný plyn) a spalujeme uhlí.

Novou plynovou elektrárnu ČEZ v Počeradech na Lounsku (na snímku), která stála 17 miliard korun, se letos vůbec nevyplatí spustit.

5. Oddálení Temelína

Až to sem začnou dovážet (najdou-li se naleziště v Evropě / najedou-li na břidlici Rusové na Sibiři nebo Číňané), pak trh čeká něco podobného jako v USA. Ceny plynu a elektřiny půjdou dolů. Pak racionalita zavelí, že ČEZ oddálí dostavbu Temelína. Podobně, jako se teď v USA oddalují jaderné projekty a masivně se investuje do plynu. Jasně, břidlicový plyn nenahradí všechny zdroje. Jasně, pokud teď všichni otočí na plyn, jeho cena zase může jít nahoru a tak dále.
Jádro je a bude dále důležité, ale teď se prostě dostavba nevyplatí. Pokud se sleduje myšlení našich politiků, pak ministr Kalousek je v tomhle rozumnější, přemýšlející, naopak premiérovi Nečasovi to zatím nedošlo.

6. Evropa je za hlupáka

Všechny ty koncepce z Bruselu, podpory, povolenky a další hlouposti, jsou teď na... Úředníci měli jít raději kopat propojení plynovodů a vůbec celé energetiky - distribuce je totálně drahá. Shrnuto: máme drahou energii + emise CO2 jdou nahoru. Tohle brzdí ekonomiku. Naopak v Americe jsou levné zdroje, což je ten nejlepší nakopávací mechanismus k růstu.
V USA a Kanadě odstartovaly revoluci s břidlicovým plynem malé a střední společnosti, nikoli ouřadové. Břidlice nebyla jako hlavní v energetické koncepci USA a nevyrostla na subvencích z daní.
Takže to naše věčné čekání, až někdo nahoře něco rozhodne, a čekání na to, až stát něco pěkně zadotuje, je postavené na hlavu (a to se ještě mírním).

... v recesi nepadá cena energií jen hlupákům.

AUTOR: Aleš Michl

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů