Pátek, 26. dubna 2024

Arnika nabízí pomoc lidem postiženým povodněmi

Arnika nabízí pomoc lidem postiženým povodněmi

Sdružení Arnika vyjadřuje účast všem postiženým letošními povodněmi a nabízí pomoc při odstraňování následků, které napáchal vodní živel.

"Situace v postižených oblastech nám rozhodně není lhostejná. U nás v Děčíně budou, zdá se, následky opět velké. Už před povodňovou vlnou pomáhala děčínská pobočka Arniky lidem dostat se do bezpečí, pomáhat a zprostředkovávat pomoc budeme i nadále. Je to pro nás stejně samozřejmé, jako pomoc v roce 2002. Víme, že obyvatelé Děčína se dokáží s důsledky povodně vypořádat stejně obdivuhodně, jako to dokázali již při povodních v letech 2002 a 2006. Společně s většinou lidí z Děčína doufáme, že kontroverzní protipovodňové zdi alespoň částečně zmírnily následky letošních povodní. Děčíne, jsme s Tebou," komentuje aktuální dění vedoucí děčínské pobočky Arniky Kamil Repeš.

Informace, jak se připojit k pomoci, najdete na facebookové události Arniky: https://www.facebook.com/events/176364012531697/?context=create#

"Musíme ozdravit českou krajinu a umožnit vodě, aby se rozlila tam, kde nebude škodit. Tedy vrátit potokům a řekám přirozená koryta, meandry, lužní lesy. Bohužel se to dá říci i tak, že každý napřímený tok a každý metr kubický vody, který se mohl vsáknout v lukách a lesích, nám dnes zaplavuje Ústí nad Labem a další postižená města," říká vedoucí programu Ochrana přírody Jana Vitnerová z Arniky. "Tam, kde je zástavba, už samozřejmě nelze přírodní řešení zajistit a je nutné technické řešení. Apelovala bych ale hlavně na zastupitele měst a krajů, aby nepovolovali zástavbu v záplavových územích," doplňuje Vitnerová.

V roce 2010 Arnika spolu s dalšími občanskými sdruženími, Iniciativou pro děčínský zámek a Zelenou pro planetu, kritizovala konkrétní navrhovanou podobu stavby betonové protipovodňové zdi (1) v zámeckém parku. Peticí za efektivní a šetrná protipovodňová opatření v Děčíně (2) jsme pak požadovali přehodnocení a přepracování projektu tak, aby lépe chránil obytné části města a zároveň byl šetrný k životnímu prostředí i památkám.

Připomínky a konkrétní konstruktivní návrhy nevládních organizací nakonec nebyly vyslyšeny a projekt byl realizován v původní podobě a původním termínu dokončení.

Občanská sdružení, která iniciovala vznik petice "Ne děčínské zdi", nikdy nezpochybňovala projekt protipovodňových opatření jako takových. Výhrady směřovaly pouze k jejich podobě, nákladům, k tomu, co mají chránit, a k poškození zámeckého parku na Mariánské louce.

Poznámky:

(1) Podrobnější informace jsou k dispozici na http://arnika.org/protipovodnova-zed

(2) Znění petice je k dispozici na http://arnika.org/petice-ne-decinske-zdi

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů