Pátek, 26. dubna 2024

Komunitní kompostování na Praze 12

Většina biologického odpadu z veřejných ploch v Městské části Praha 12 se odváží na kompostárnu. Zelený odpad ze zahrádek v chatařské kolonii nebo u rodinných domů lidé obvykle kompostují, část z nich využívá i sběru biologického odpadu hl. m. Prahy.

Komunitní kompostování na Praze 12

Část z nich však přebytky odkládá na veřejné plochy - úklid těchto černých skládek představuje pro městskou část zvýšené náklady.

>>Snažili jsme se najít způsob, jak tento trend zvrátit, tzn., aby biologický odpad volně neležel na veřejných prostranstvích a nehyzdil vzhled města, ale naopak jsme ho využili pro získání humusu, který využijeme na přilepšení na záhony a ke stromům a keřům,<< říká místostarostka Prahy 12 Ing. Eva Tylová, kterou mnozí pamatují z jejího působení na Ministerstvu životního prostředí i na České inspekci životního prostředí.

Tak se zrodila myšlenka dát možnost občanům kompostovat přebytky ze zahrádek na veřejných prostranstvích. Proto už před dvěma roky v červnu začali na Praze 12 projekt komunitního kompostování. Zpočátku zkušebně rozmístili deset dřevěných kompostérů v parčících a na okraji lesů, blízko zástavbě rodinnými domky, kam by občané mohli svoje přebytky ze zahrádek (trávu, plevel a další rostlinné zbytky) odkládat.

Občané se do projektu ochotně zapojili a začali kompostéry využívat. Radnice kompostéry využila i pro odkládání plevelů odstraněných z chodníků a komunikací, které se původně odvážely do sběrného dvora. >>Kompostéry se postupně zaplňo-valy a proto jsme během léta zajistili několik dalších, včetně menších plastových, které jsme umístili k bytovým domům. V současnosti je v městské části umístěno 20 kompostérů,<< poznamenává Eva Tylová.

TYPY KOMPOSTÉRŮ

Kompostéry mají několik rozměrů podle toho, pro koho jsou určeny. U bytových domů, kde mají občané pouze malé zbytky zeleně z pletí předzahrádek, jsou umístěny malé plastové kompostéry o velikosti 390 l, které lze koupit v obchodní síti za zhruba 900 Kč. U rodinných domků by však tento typ nestačil, proto nechala radniace udělat větší kompostéry z prken. Mají rozměr 2 x 2 x 1,2 m a mají tu výhodu, že se dají snadno sestavit a rozebrat. Jeden stojí 3500 Kč a jeho životnost je několik let. Největší kompostéry o rozměru 2,5 x 2,5 x 1,2 m jsou umístěny v zahrádkářských koloniích. Zde jsou i nižší nároky na estetický vzhled kompostéru, takže byly pro výrobu využity odložené europalety. Cena jednoho takového kompostéru je zhruba 2 tis. Kč. Velké kompostéry mají otevřenou přední stěnu, aby občané mohli přivézt odpad až do kompostéru na kolečku. >>Objednali jsme i kompostéry z recyklovaného plastu, které stojí 6000 Kč, ale mají oproti dřevěným delší životnost,<< vypočítává místostarostka.

Kompostéry jsou opatřeny informačními tabulkami, jaký odpad do něj patří a jaký nepatří. Nepotvrdily se obavy, že občané budou do kompostéru házet nebiologický odpad. Až na několik plastových lahví či plechovek hozených do kontejneru u cyklostezky, byl v kompostérech pouze odpad biologický. >>Problémy jsou v podstatě dva,<< vysvětluje Eva Tylová. >>Prvním je, že někteří lidé do kompostéru odhazují větve, které nelze zkompostovat. Druhým problémem je, že občané nerespektují, že kompostér je již naplněný a odkládají biologický odpad vedle kompostéru.<<

Každým rokem projde kompostérem odhadem několik tun biologického odpadu, za nějž by jinak městská část platila 1000 Kč - za dopravu do sběrného dvora, odtud do kompostárny s poplatkem za uložení. Na jaře letošního roku již kompostéry poskytly první úrodnou zeminu k výsadbě květin a keřů v parcích.

>>Projekt kompostování na veřejných plochách samozřejmě nemůže nahradit v plné šíři management zeleně, který například při jedné seči představuje desítky tun posekané trávy, ale zlepší vzhled m ěsta, ulehčí občanům odkládání přebytků, vyrobí potřebný humus a ušetří náklady,<< uzavírá Eva Tylová.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů