Pátek, 26. dubna 2024

Bezpilotní letadla sledují pole

Bezpilotní letadla sledují pole

Farmáři, kteří si nárokují více dotací z EU, než by měli, nebo kteří porušují pravidla Společné zemědělské politiky, budou nyní daleko pravděpodobněji chyceni při činu kamerou z oblohy, než inspektorem volajícím přes tablet. Jak se cítí, když se na ně shlíží shůry?

Představte si perfektní procházku venkovem za pár let ode dneška - klid, čistý vzduch, ptáčci zpívají na stromech a živých plotech, dorůstajíc úroda polí se vlní ve větru. Náhle z oblohy nad vaší hlavou nalétne model letadla. Kolem vás ale není nikdo, kdo by to řídil radiovým ovládáním. Tohle není hračka, nýbrž dron na fotografické misi.

Mezi tím se shůry z kosmu o stovky kilometrů výše fotografuje ta samá parcela na zemi i ze satelitu, který jasně zaměřuje jednotlivé stromy a zvířata.

Co je tu ke špehování? Nejsou tu žádné tajné vojenské instalace, jen polnosti.

Avšak evropské farmy stojí daňové poplatníky každý rok miliardy euro na dotacích a zemědělští inspektoři EU se obrací k technologii, aby vylepšili svou slabou reputaci při prevenci podfuků a plýtvání.

Satelity se používaly už několik let a drony právě prochází zkouškami.

Skenování hospodářství pomocí satelitu stojí asi jednu třetinu toho, co vyslání inspektora na polní revizi - 115 liber (180 dolarů; 150 euro) místo 310 liber (490 dolarů; 400 euro), říká britská Rural Payments Agency (RPA), která v Británii odpovídá za rozdělení dotací a kontrolu nekorektností.

"RPA jde pak jen po těch případech, kde vzniknou nějaké pochybnosti o přesnosti a pouze na specifických polích, u nichž pochybnosti vznikly," říká RPA. "To šetří čas, ulehčuje to břemeno farmářům a snižuje daňovým poplatníkům náklady."

Satelity dovedou velice rychle podrobně pokrýt obrovské plochy a vrátit se k fotografování znovu, je-li třeba.

V roce 2010 asi 70% celkových kontrol plateb farmám v EU provedly satelity, které celkem vyfotily více než 210 000 km2 pozemků.

  • Komerční provozovatelé dostali za satelitní obrázky v roce 2011 od Evropské komise zaplaceno 6,5 mil euro (5,3 mil liber, 8,5 mil dolarů)
  • Členské státy EU zaplatily za zpracování a analýzy obrázků odhadem za rok 40 mil euro (33 mil liber, 53 mil dolarů)

Na venkově se spousta věci neustále mění a když satelit zrovna prolétá, tak "zvířata mohou být na poli nebo ve chlévě - takže jejich počet moc dobře nespočítáte," říká Roland Randall, anglický farmář a výzkumník životního prostředí z Cambridgeshire.

Satelitní kontroly se částečně dělají proto, aby se vytvořily přesné mapy farem, když jasně ukazují oblasti s nárokem na dotace.

Ale farmáři dnešních dnů musí udržovat svou půdu v "dobré zemědělské a environmentální kondici," aby se kvalifikovali pro dotace, proto obrázky rovněž odhalují, zda farmáři dodržují pravidla ohledně živých plotů a rybníků, jak je řečeno, nebo ohledně nárazníkových pásem kolem zoraných polí. Více čtěte na:http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/218-spehovani-evropskych-farmaru-pomoci-satelitu-a-dronu

ZDROJ:http://www.ac24.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů