Pátek, 26. dubna 2024

Na jihu Moravy roste objem vytříděného bioodpadu,končí v kompostu

Na jihu Moravy roste objem vytříděného bioodpadu,končí v kompostu

Na jihu Moravy se zvětšuje objem vytříděného bioodpadu. Například v Brně v roce 2007 lidé a organizace vytřídili 242 tun zeleného odpadu, loni už to bylo 2148 tun. Informoval o tom mluvčí radnice Pavel Žára. Některá města, například Břeclav a Znojmo, umožňují lidem pořídit si na zahradu kontejner na odpad ze zeleně. Odpad potom končí v kompostárnách.

Lidé z Brna mohou odpad ze zeleně vozit do sběrných středisek, město nyní plánuje postavit čtyřicáté v městské části Maloměřice a Obřany. Objem vytříděného odpadu ze zeleně se v Brně každoročně zvyšuje. "Tento odpad je předáván do Centrální kompostárny Brno," podotkl Žára. Kromě sběrných míst mohou lidé házet bioodpad do speciálních nádob v Žebětíně.

V Břeclavi a ve Znojmě lidé dostanou nádoby přímo domů. Znojmo nyní ve veřejné soutěži vybírá firmu, která nádoby dodá. Dostanou je domácnosti se zahradou, které městský úřad vytipoval na základě leteckých snímků.
V Břeclavi se lidé o kompostéry mohli přihlásit sami, dostanou je zřejmě na přelomu září a října. "Zájem byl velký, objednali jsme 760 kompostérů. Město se zapojilo i toho důvodu, že máme problém s velkoobjemovými kontejnery," uvedla mluvčí města Eliška Windová. Velkoobjemové kontejnery postupně z břeclavských ulic zmizí, lidé je zneužívali a často kolem nich byl nepořádek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů