Pátek, 26. dubna 2024

Dub, který zachránil dva životy, se stal Stromem roku 2013

Dub, který zachránil dva životy, se stal Stromem roku 2013

Roste ve Višňové na Liberecku a při povodních v roce 2010 kmenem zastavil naplavený materiál valící se na dům staršího páru. Dub ochránce, jak mu místní říkají, nyní zvítězil v celostátní anketě Strom roku. Svůj hlas mu dalo přes 6 tisíc lidí z celkových 36 tisíc. Na druhé příčce za ním se v soutěži umístil Skalecký buk z Mníšku pod Brdy, třetí skončila Poběžovická lípa z Plzeňského kraje. Anketu o nejsympatičtější strom republiky letos již po dvanácté uspořádala Nadace Partnerství a dnes se v Brně uskutečnilo slavnostní ocenění vítěze. Výsledky ankety jsou dostupné na www.stromroku.cz.

stromPoslední týden hlasování pořadím hodně zamíchal. "Převážná většina podepsaných hlasovacích archů k nám stejně jako v předchozích ročnících dorazila až těsně před uzávěrkou, takže výsledky byly pro všechny navrhovatele překvapením. Ocenění Stromu roku 2013 dnes převzali zástupci Dubu ochránce - členové zastupitelstva z Višňové i zachráněná dvojice," uvádí Hana Rambousková z Nadace Partnerství. Titul Strom roku se tak po letech přesunul znovu do Libereckého kraje, odkud pochází i výherkyně ankety z roku 2009 - Kotelská lípa. Dub vítězstvím získal arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia, poukaz na zahradnickou realizaci od společnosti Garpen a bude Českou republiku reprezentovat v mezinárodní anketě Evropský strom roku.

Stopadesátiletý dub svou přezdívku "ochránce" získal po katastrofálních povodních, které Višňovou postihly před třemi lety. Řeka Smědá se vylila z břehů, zaplavila 42 domů a s sebou vzala auta, stromy a další materiál. Mnoho hrázděných domů vděčí dubu za to, že ještě dnes stojí, protože svým kmenem naplaveniny zastavil. Zachránil tak dokonce život dvěma starším lidem, kteří spolu se svým psem přežili na střeše jednoho z domů. Dub ochránce v anketě podpořilo přes 6 tisíc lidí a díky tomu, že je hlasování zpoplatněné, se pro něj podařilo vybrat téměř 20 tisíc korun. Ty obec a sdružení Víska využijí k výrobě informační cedule o dubu, ale také k výsadbě nových stromů.

"Anketa je charitativním projektem. Všichni, kdo letos hlasovali, podpořili péči o jednotlivé finalisty nebo stromy v jejich okolí. Celkově se pro tyto účely podařilo vybrat téměř 131 tisíc korun," vysvětluje Hana Rambousková. Některé finálové stromy - například Poběžovickou lípu, Vejdovu lípu z Pastvin nebo Dub u Kocandy z Kravska - tak díky výtěžku ankety čeká odborné ošetření. V Berouně, Karviné, Vyškovci nebo Točné zase peníze poslouží k výsadbám stromů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů