Pátek, 19. dubna 2024

Lidé v Třemošné chtějí kompostéry, město zkusí získat dotaci

Lidé v Třemošné chtějí kompostéry, město zkusí získat dotaci

Nečekaný zájem o zdarma nabízené kompostéry na zpracování biologicky rozložitelného odpadu projevili obyvatelé Třemošné na Plzeňsku. Město, kterému se sešlo od občanů přes 400 žádostí, by chtělo získat dotaci na jejich pořízení. V kraji není samo, podobný postup zvažují i Klatovy. Radnice si od toho slibují snížení nákladů na likvidaci odpadu, bioodpad totiž tvoří až 40 procent z celkového komunálního odpadu. ČTK dnes o projektu řekl starosta Třemošné Jaromír Zeithaml.

"Chceme lidem vyhovět a realizovat to. Pokud na to bude dotace, měli bychom to využít," uvedl. Dotace na pořízení kompostérů se pohybuje ve výši 90 procent, zbytek by uhradila obec.

Podle Zeithamla o zařízení stojí až třetina obyvatel pětitisícového města. "Protože u nás lidé ctí zákony, tedy nic si nemohou spalovat a málokdo kompostuje, tak nám větve, trávu, listí a spadané plody vozí do sběrného dvora, kde to mají zdarma. My ale ne, musíme hradit likvidaci. Protože je toho poměrně hodně, budeme rádi, když si občané část zpracují na zahrádce a použijí jako kompost," vysvětlil.

Kompostér v hodnotě zhruba 2500 korun by mohli získat lidé z rodinných domů. Podle Zeithamla by ho nejspíš dostali nejdřív do zápůjčky a po pěti letech by jim ho obec za symbolickou částku odprodala.

Termín podání žádosti do výzvy o dotace je stanoven na 18. prosince. V Třemošné a Klatovech se budou možností poskytovat kompostéry zdarma ještě zabývat zastupitelé.

Podobná zařízení už využívají v Kralovicích a Švihově. "Co vím, tak jsou s tím docela spokojeni. Jednak se sníží podíl bioodpadu v komunálním odpadu a celkově i váhově množství komunálu ukládaného do skládek," uvedla Lenka Šlajsová z Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje, jež koordinuje sběr odpadu v regionu.
Kompostování je přírodní proces, při kterém se působením mikroorganismů, vody a kyslíku mění bioodpad na kompost. Do kompostéru patří zbytky rostlin, plevele, květy, bramborové slupky, listí, posekaná tráva, rozdrcené dřevo, piliny, hobliny, sláma a další.

Eva Barborková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů