Úterý, 19. března 2024

Významný posun v případu Nisa Recycling, Arnoltice-Bulovka; odpad, navezený do ČR z Německa, se začíná odvážet

Významný posun v případu Nisa Recycling, Arnoltice-Bulovka; odpad, navezený do ČR z Německa, se začíná odvážet

Na základě výsledků jednání zástupců MŽP, ČIŽP a Libereckého kraje s německou SAA agenturou budou z lokality Arnoltice odvezeny a předány k odstranění odpady plastů a textilu, které sem byly dovezeny za účelem využití v rámci přeshraniční přepravy odpadů v roce 2005 a 2006.

Poslední provozovatel zařízení ke sběru, výkupu a využití odpadů (společnost Nisa Recycling, s.r.o.) v r. 2010 opustil areál bývalého teletníku, v němž bylo zařízení provozováno, a na lokalitě zanechal všechny odpady, které byly v době provozu zařízení ke sběru, výkupu a využití na lokalitu přijaty (cca 9.000 tun odpadů).

Společnost Nisa Recycling s.r.o. současně změnila své sídlo a provedla změnu statutárního orgánu, kdy jediným jednatelem společnosti se stal občan Moldavské republiky. Ze všech souvislostí není pochyb, že se jedná o tzv. "bílého koně". V r. 2010 došlo také k prodeji areálu a vlastníkem pozemků i nemovitostí se stali manželé, provozující v areálu prodej uhlí.

Od r. 2010 přestala společnost komunikovat, a de facto neoficiálně ukončila svoji podnikatelskou činnost.

Po dobu působení společnosti na lokalitě Arnoltice jí ČIŽP uložila několik pokut a nápravných opatření, které ale subjekt neplnil. V souvislosti s předmětnou činností společnosti podala ČIŽP tři trestní oznámení Policii ČR, a na živnostenský úřad byl dán návrh na odebrání živnostenského oprávnění.

V současné době probíhá 1. etapa odvozu cca 4500 tun odpadů a sanace skladovacích prostor, která bude financována německou stranou.

Ve druhé etapě by měly být odvezeny a předány k odstranění zbývající odpady a vyklizen celý prostor bývalé provozovny. Tyto práce bude na základě rozhodnutí ČIŽP o výkonu náhradního plnění za povinný subjekt, tj. spol. Nisa Recycling s.r.o., vykonávat Liberecký kraj.

Simona Cigánková, tisková mluvčí ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů