Pátek, 19. dubna 2024

Češi loni poprvé odevzdali k recyklaci přes 1000 tun použitých baterií! Stále je to ale jen necelá třetina celkového prodaného množství.

Češi loni poprvé odevzdali k recyklaci přes 1000 tun použitých baterií! Stále je to ale jen necelá třetina celkového prodaného množství.

Podle aktuálních údajů neziskové společnosti ECOBAT se v roce 2013 poprvé podařilo v České republicezpětně odebrat 32 procent použitých baterií a akumulátorů uvedených na trh, neboli rekordních 1031 tun. Meziročně je to nárůst o 12 procent. České sdružení výrobců a dovozců přenosných baterií tímto výsledkem naplnilodobrovolnou dohodu s Ministerstvem životního prostředí ČR.

Rok 2013 byl v oblasti zpětného odběru použitých baterií a akumulátorů přelomový. "Češi poprvé překonali psychologickou hranici 1000 tun a zároveň odevzdali téměř třetinu baterií, které se v daný rok dostaly do oběhu," říká Petr Kratochvíl, jednatel společnost ECOBAT.Jak ale dodává, nelehké úkoly teprve přijdou.

Podle současné směrnice Evropské unie totiž musí ČR zpětně odebrat minimálně 25 procent baterií, které se v průměru za tři roky dostanou na trh. "To se nám již několik let daří, loni jsme vybrali 32 procent. Nicméně od roku 2016 se limit zvýší na 45 procent," varuje Kratochvíl s tím, že baterie jsou oproti papíru, plastům a sklu stále podceňovanou komoditou. "Odhodit do koše malou baterii je snadné. Neumím si ale představit, že by někdo udělal stejnou věc například s vysloužilýmvysavačem," konstatuje Kratochvíl.

Češi se o baterie začínají zajímat

Jak dokládá graf výše, každoroční objem zpětně vybraných baterií v ČR neustále vzrůstá. ECOBAT v uplynulých letech výrazně rozšířil sběrnou síť na současných více než 18000 míst zpětného odběru."Všechny prodejny, které v rámci svého sortimentu prodávají přenosné baterie, jsou povinny je bezplatně přijmout, a to bez ohledu na jejich značku, velikost či množství," připomíná Kratochvíl.Baterie lze také odevzdávat ve sběrných dvorech a mobilních sběrnách nebezpečných odpadů, stejně jako ve většině škol, úřadecha v některých firmách.

Dohoda s MŽP naplněna

Díky výsledkům zpětného odběru použitých baterií v loňském roce se podařilo naplnit dobrovolnou dohodu mezi Ministerstvem životního prostředí ČR a Českým sdružením výrobců a dovozců přenosných baterií. Dohoda byla podepsána v prosinci2001, kdy ČR v rámci přístupových jednání s orgány EU implementovala tehdejší Směrnici o bateriích do zákona o odpadech. "Dohoda byla uzavřena především kvůli tehdejšímu nedostatku zkušeností s rozšířenou odpovědností výrobců baterií. Pro oblast sběru a recyklace přenosných baterií také nebyly kromě této dohody stanoveny žádné konkrétní cíle," vysvětluje Kratochvíl. Dohoda tak byla až do roku 2008 jakýmsi překlenovacím dokumentem, o který se opíral vznik a následné fungování kolektivního systému zpětného odběru prostřednictvím neziskové organizace Ecobat.

Nejvíce se ve sběru polepšila Praha

Podle údajů za loňský rok odevzdala 40 procent celkového množství vysloužilých baterií v ČR veřejnost, 60 procent odevzdaly firmy. Čísla se ale velmi liší kraj od kraje. Například na Vysočině pochází od veřejnosti přes 90 procent odevzdaných baterií, v Praze je tento poměr naprosto opačný. "Stejně individuální jsou i meziroční srovnání po jednotlivých krajích," vypočítává Kratochvíl. "Nejvíce loni ve sběru zabrala Praha a také Plzeňský kraj, naopak celkově meziročně méně se vybralo na Vysočině a ve Středočeském kraji."

Výchova k recyklaci už od školních lavic

Do zpětného sběru baterií se po celé republice aktivně zapojují také mateřské, základní a střední školy, a to především v rámci projektu Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět. V rámci tohoto projektu se vybralo v loňském roce na školách více než 106 tun použitých baterií a akumulátorů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů