Pátek, 29. března 2024

Zájem o svoz bioodpadu v Praze roste, službu využívá přes 8000 domácností a firem

Zájem o svoz bioodpadu v Praze roste, službu využívá přes 8000 domácností a firem

Pražských domácností či firem, které si objednaly speciální službu svoz separovaného bioodpadu, je již více než 8 000. "Na jaře loňského roku jsme evidovali 7100 zájemců o tuto službu. Letos jejich počet vzrostl na 8080. To znamená meziroční nárůst zájmu ve výši 13 procent," popisuje situaci Robert Göllner, obchodní zástupce společnosti Pražské služby, která svoz bioodpadu zajišťuje.

Svoz separovaného bioodpadu zajišťují Pražské služby celoročně, v nabídce je samozřejmě i sezónní odvoz, který probíhá od dubna do konce listopadu. "Zájemci si pouze zvolí, jak velkou nádobu na bioodpad chtějí. Na výběr mají nádoby na bioodpad, tzv. kompostejnery o objemu 120 nebo 240 litrů, které zdarma doručíme a svoz pak probíhá ve čtrnáctidenních cyklech," upřesňuje Robert Göllner.

Do kompostejnerů lze vyhazovat například listí, trávu, plevel, zbytky rostlin, dřevní štěpku, piliny, hobliny, spadané ovoce, zbytky ovoce a zeleniny, čajové sáčky či kávovou sedlinu. Naopak odpady jako zbytky jídla, jedlé oleje, kosti, maso, uhynulá zvířata, znečištěné piliny či hobliny do kompostejnerů nepatří.

Separace bioodpadu má významný ekologický přínos. Bioodpad je zpracován na kompost, který je následně využíván v zemědělství, na rekultivaci nebo v rámci péče o pražskou zeleň. V loňském roce společnost Pražské služby svezla 5785 tun bioodpadu, přičemž celých 3922 tun tvořil právě bioodpad z domácností a od živnostníků. "Vzhledem k tomu, že bioodpad tvoří více jak 40% z celkového odpadu domácnosti, těší nás, že zájem ze strany obyvatel hlavního města Prahy neustále roste," dodává Göllner.

Sezónní svoz bioodpadu

od 1. 4. do 30. 11. daného roku

Cena za odvoz a další zpracování bioodpadu za celé vegetační období (8 měsíců)

Velikost nádoby

Cena bez DPH

Cena vč. DPH

120 litrů

495,-Kč

600,-Kč

240 litrů

793,-Kč

960,-Kč


Celoroční svoz bioodpadu

Cena zahrnuje pronájem nádoby a svoz bioodpadu 1 x za 14 dní za celý kalendářní rok.

Velikost nádoby

Cena bez DPH

Cena vč. DPH

120 litrů

743,-Kč

900,-Kč

240 litrů

1190,-Kč

1440,-Kč

Službu sběru a svozu bioodpadu si zájemci mohou objednat jednak elektronicky na www.psas.cz/bio, také na nejbližším zákaznickém centru společnosti Pražské služby, a.s., jejichž seznam najdete na www. psas.cz nebo telefonicky na call centru společnosti: 284 091 888.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů