Pátek, 26. dubna 2024

Konkurenční výhoda: šetrný přístup k přírodě

Konkurenční výhoda: šetrný přístup k přírodě

V Británii se informace o recyklaci, spotřebě vody nebo o odpovědném pití alkoholu objevují na etiketách lahví. A Britové to dokonce vyžadují. "Když jsme nedávno dělali průzkum, 80 procent zákazníků nám nejen řeklo, že informace o odpovědnosti na etiketách čtou, ale že je navíc považují za důležité," uvedl tento týden na konferenci CSR Summit Neil Tonge ze společnosti Molson Coors, která v Česku vlastní Pivovary Staropramen.

Vyrábět téměř bez odpadu, nebo ještě lépe odpad recyklovat a přeměnit na něco, co se může používat dál. S vodou maximálně šetřit a fungovat v sídlech, která budou spotřebovávat co nejméně jakékoliv energie. Evropské i tuzemské firmy vysílají stále více signálů, že jim jde o to, aby fungovaly v souladu se svým okolím. Například ve Staropramenu loni od zákazníků sesbírali zpátky přes dvě tuny plastových víček a osm tun víček hliníkových. "Z plastových jsme postavili v Ostravě dětské hřiště, hliníková šla na recyklaci," uvedl tiskový mluvčí Pavel Barvík. "76 procent šéfů firem věří, že pokud zahrnou udržitelnost a odpovědnost do strategie firmy, přinese jim to vyšší zisky," tvrdí šéfka platformy Byznys pro společnost Pavlína Kalousová.

Aleš Šlechta, majitel firmy Galvamet, která loni vyhrála soutěž TOP Malá odpovědná firma, je typickým příkladem člověka, který dbá o to, aby firma zatěžovala okolí co nejméně. "Chceme tu být i za 70 let," říká. Přitom právě kalírenství není oborem, s nímž by si člověk spojoval ekologický přístup. V jeho továrně ale najdete třeba čističku vody, která tu špinavou z výroby přefiltruje a vrátí zpátky do strojů.

Co nejméně odpadů

Evropská komise nedávno zveřejnila rozsáhlý průzkum Eurobarometr 2013, podle něhož 9 z 10 malých a středních podniků v Evropě využívá alespoň jeden z nástrojů, které podporují udržitelné podnikání. Mezi nejčastější příklady z praxe patřila minimalizace odpadů (67 %), snižování spotřeby energií (67 %) nebo úspora materiálů (59 %). Alespoň polovina všech malých a středních firem podporuje právě recyklaci, hlásí se k opakovanému používání materiálů a odpadu a šetrně nakládá s vodou (51 %). Stejné procento (51 %) podniků nabízí ekologicky šetrné výrobky nebo služby založené na ekodesignu, třetina nabízí výrobky a služby využívající recyklovatelný materiál, což je o 6 % více než v roce 2012. Mezi nejzelenější odvětví patří stavebnictví, trh s potravinami a nápoji či elektronikou. Ředitelka Asociace společenské odpovědnosti Lucie Mádlová jejich úsilí podporuje a vybízí další drobné podnikatele k přechodu na udržitelnější výrobu a provoz. "Udržitelnost a společenská odpovědnost jdou ruku v ruce."

V hlavní roli voda

Češi jsou ale k přístupu firem k životnímu prostředí spíš skeptičtí. Podle průzkumu společnosti Ipsos se domnívají, že firmy z České republiky za těmi z Evropské unie v péči o životní prostředí zaostávají. "Pouze 18 procent Čechů je přesvědčeno, že se firmy u nás starají o životní prostředí víc než evropské firmy," tvrdí ředitel výzkumu a komunikace Ipsos Tomáš Macků.

Extrémně suchá zima připomenula, že neexistuje žádný obor lidského podnikání, který by se obešel bez vody. "Přístup firem k nakládání s vodou se prolíná všemi třemi základními oblastmi CSR - ekonomickou, environmentální i sociální," vysvětluje Kalousová. V platformě Byznys pro společnost vzniklo prohlášení sedmi společností Firmy a voda 2014+. V něm se přihlásily k šetrnému zacházení s vodou. Mezi těmi, které již podepsaly, jsou například firmy ČEZ, Škoda Auto či pivovary Heineken a Plzeňský Prazdroj.

Propojení byznysu, přístupu k zákazníkům a zavádění moderních technologií ve vodárenství před měsícem představila také firma Pražské vodovody a kanalizace, která patří do skupiny Veolia voda. Nový integrovaný systém dokáže například rychle detekovat havárie vodovodů. Jeho nejviditelnějším prvkem je ale komunikace se zákazníky. "Na webu jsou dostupné mapové podklady s informacemi o haváriích a odstávkách vody včetně sledování náhradního zásobování," uvedl generální ředitel PVK Petr Mrkos.

AUTOR: Petra Horáková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů