Gastronomii se někdy říká umění jídla. Může také odkazovat na styl vaření z určitého regionu. Jinými slovy, gastronomie často odkazuje na místní jídlo a kuchyni. Udržitelnost je myšlenka, že se něco (např. zemědělství, rybolov nebo dokonce příprava jídla) dělá způsobem, který není plýtváním našimi přírodními zdroji a lze v tom pokračovat do budoucna, aniž by to poškozovalo naše životní prostředí nebo zdraví.
18. června - Den udržitelné gastronomie
Valné shromáždění OSN přijalo dne 21. prosince 2016 rezoluci A/RES/71/246 a určilo 18. červen jako mezinárodní svátek Den udržitelné gastronomie.
Některé z iniciativ UNESCO zahrnují:
- Spuštění sítě kreativních měst UNESCO, vytvořené v roce 2004 za účelem sdílení osvědčených postupů a rozvoje partnerství v 7 kreativních oblastech. Od roku 2021 bylo 36 měst označeno za kreativní města gastronomie;
- Podpora čisté energie pro místní restaurace (používejte elektřinu místo uhlí, používejte zemní plyn spíše než uhlí);
- Zvyšování povědomí veřejnosti o udržitelné gastronomii prostřednictvím televizních food kanálů a gastronomických pořadů a prostřednictvím food kulturních výstav určených pro potravinářský průmysl a farmáře.
- Pokud jde o FAO, organizace propaguje stravu se zelenou kulturou, která je nejen zdravá, ale i udržitelná, a navrhuje, aby země, které již mají dietní směrnice, začaly uvažovat o procesu začlenění udržitelnosti do nich.
Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) a Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) a Valné shromáždění OSN uznávají gastronomii jako kulturní projev související s přírodní a kulturní rozmanitostí světa. FAO vyvinula společnou vizi a integrovaný přístup k udržitelnosti napříč zemědělstvím, lesnictvím a rybolovem. Tato sjednocená perspektiva - platná ve všech zemědělských odvětvích a zohledňující sociální, ekonomická a environmentální hlediska - zajišťuje účinnost akce na místě a je podložena znalostmi založenými na nejlepších dostupných vědeckých poznatcích a přizpůsobením na úrovni komunity a země s cílem zajistit místní relevance a použitelnosti.
Zjistěte více o udržitelném potravinářství a zemědělství (anglicky).
Zdroj: https://www.un.org/en/observances/sustainable-gastronomy-day