Mezinárodní den čokolády připadá na 13. září od roku 2000. Pokud jste potřebovali záminku, abyste si mohli v těchto dnech dopřát speciální čokoládovou pochoutku a to ideálně fairtradovou, už ji nehledejte! A důvodů, proč podpořit udržitelnou a etickou spotřebu, je řada...
13. září - Mezinárodní den čokolády
Kakao patří vedle ropy a kávy k nejdůležitějším surovinám na světovém trhu a je pro něj charakteristické kolísání cen. Navzdory rostoucí poptávce příjmy drobných pěstitelů nestačí jejich rodinám na živobytí. Zejména v západní Africe je rozšířená dětská práce.
Zakoupením čokolády a jiných kakaových výrobků se známkou FAIRTRADE nebo označením Fairtrade programu pro kakao významně přispějete ke zlepšení životních a pracovních podmínek pěstitelů kakaa a jejich rodin v zemích globálního Jihu a podpoříte ochranu životního prostředí.
Pěstování kakaa je v zemích globálního Jihu hlavním zdrojem příjmů pro více než 5,5 milionů pěstitelů, a tím poskytuje živobytí více než 14 milionům lidí. V hlavních pěstitelských oblastech západní Afriky pěstují 90 % kakaa drobní pěstitelé na plantážích menších než 5 ha.
ČASTÉ PROBLÉMY PŘI PĚSTOVÁNÍ KAKAA
- Rodiny drobných pěstitelů kakaa nemají ani zdaleka příjmy, které by jim zajistily obživu, a žijí v chudobě, často pod hranicí absolutní chudoby stanovenou Světovou bankou.
- Zejména v západní Africe je rozšířená dětská práce.
- Kakaovníky jsou přestárlé a náchylné ke škůdcům a chorobám, to se odráží na výši produkce.
- Stále více mladých lidí nevidí v pěstování kakaa žádnou budoucnost a odchází do slumů ve velkých městech.
- Vliv nadnárodních koncernů na obchod s kakaem se stále zvyšuje, a to dále oslabuje vyjednávací pozici drobných pěstitelů.
- Cena kakaa na světovém trhu často kolísá.
8 faktů nejen o fairtradové čokoládě
1. Kakao roste pouze ve velmi specifických podmínkách
Kakao se pěstuje v tropickém prostředí v pásu mezi 10? severní šířky a 10? jižní šířky od rovníku. Ideální podnebí pro pěstování kakaa je horké, deštivé a tropické, s bujnou vegetací, která poskytuje kakaovníkům stín. Ghana a Pobřeží slonoviny jsou zeměmi s nejvyšším podílem prodeje, přičemž Pobřeží slonoviny dodává 40 % celosvětového obchodu.
2. Kakaovníkům trvá přibližně 5 let, než začnou plodit lusky
Při správné péči začínají kakaovníky plodit lusky v maximální možné míře v pátém roce a na této úrovni mohou pokračovat po dobu pouze 10 let. Za všechnu tvrdou práci během celé doby životního cyklu rostliny však pěstitelé kakaa získávají z velmi výnosného světového obchodu s kakaem jen velmi málo.
3. Většina pěstitelů kakaa vydělává méně než 1 dolar denně
Většina pěstitelů kakaa v Ghaně a na Pobřeží slonoviny žije za méně než 1 dolar denně. Chudoba a s ní spojené mnohé problémy, jako je například dětská práce, jsou hlavním problémem, kterému čelí komunity pěstitelů kakaa. Rodiny drobných pěstitelů kakaa nemají ani zdaleka příjmy, které by jim zajistily obživu, a žijí v chudobě, často pod hranicí absolutní chudoby stanovenou Světovou bankou. Díky fairtradovému prodeji získávají družstva zemědělců fairtradový příplatek, který vynakládají na zlepšení kvality a produktivity svých farem, a zvyšují tak své příjmy.
4. Průměrný věk pěstitele kakaa je více než 50 let
Průměrný věk pěstitele kakaa je nyní vyšší než 50 let, mladší generaci se totiž nedaří přilákat k této profesi, protože stále více mladých lidí nevidí v pěstování kakaa žádnou budoucnost a odchází do slumů ve velkých městech.
5. V České republice jsou dostupné stovky fairtradových čokoládových výrobků
V České republice je k dostání spousta různých druhů čokoládových výrobků označených známkou FAIRTRADE, včetně prémiových, konvenčních, bio, bezlepkových a veganských.
6. Fairtradové kakao je nejžádanější mezi fairtradovými produkty u českého zákazníka
Fairtradové kakao je nejžádanější mezi fairtradovými produkty u českého zákazníka a zájem o něj stále roste. O 26 % vzrostla v roce 2020 na českém trhu jeho spotřeba, prodalo se ho celkem 2632 tun, převážně ve formě čokolády, cukrovinek, zmrzlin a snídaňových cereálií. Lídrem v prodeji fairtradového kakaa jsou společnosti Lidl, Penny Market a Kaufland.
7. Většina pěstitelů kakaa nikdy neochutnala čokoládu
Většina pěstitelů kakaa nikdy neochutnala čokoládu, ale farmáři z ghanského družstva Kuapa Kokoo s fairtradovou certifikací vlastní 44 % čokoládovny Divine. Ta byla uvedena na trh v roce 1998 a zapsala se do historie jako první cukrářská značka vlastněná přímo farmáři ve Velké Británii. Divine Chocolate dnes patří mezi největší a nejznámější britské výrobce čokolád, který svým inovativním přístupem k podnikání inspiroval mnohé své následovníky, a tak si můžeme stále častěji pochutnávat na čokoládách se známkou Fairtrade.
8. Čtvrtina fairtradových pěstitelů kakaa jsou ženy
25 % všech pěstitelů fairtradového kakaa jsou ženy. Více informací o ženách pěstujících kakao na Pobřeží slonoviny najdete v poutavém textu ,,Nové královny kakaa", který ukazuje, jakým výzvám čelí a jak stále více přebírají odpovědnost za svou budoucnost.
Zdroj: https://fairtrade.cz/