Sobota, 26. října 2024

Dny dobrovolnictví nabídnou tento týden jen v Plzeňském kraji přes 60 akcí

Dny dobrovolnictví nabídnou tento týden jen v Plzeňském kraji přes 60 akcí

Stovky lidí se mohou tento týden zapojit v Plzeňském kraji do Dnů dobrovolnictví. Ve 12 městech a vesnicích kraje připravilo 47 organizací celkem 62 akcí. Bude se uklízet příroda, háčkovat deky pro hospic, pracovat na zahradě nebo třeba opravoval staré školní židle, řekla dnes ČTK ředitelka Regionálního dobrovolnického centra Plzeňského kraje Totem Vlastimila Faiferlíková.

"Hlavním znakem letošního ročníku je rozmanitost - akcí i organizátorů. V seznamu organizovaných akcí lze nalézt téměř vše, co vás jen může napadnout. Od úklidu veřejných prostor přes procházky, vaření boršče, deskové hry až po přátelské setkání s rodiči postižených dětí, kteří se chtějí jen setkat s někým novým," řekla. Oficiální zahájení akce, která se koná kromě Plzeňského kraje také v Karlovarském, Jihomoravském, Zlínském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji, je ve středu. V Plzeňském kraji první akce uskuteční už v úterý 25. dubna.

Dny dobrovolnictví jsou podle Faiferlíkové oslavou dobrovolnictví, ochoty věnovat svůj čas a pozornost někomu druhému bez nároku na odměnu. Jsou také poděkováním dobrovolníkům, jejich koordinátorům a všem dalším lidem, kteří se na dobrovolnických činnostech podílejí a často nejsou vidět. "Cílem akce je rovněž přitáhnout k dobrovolnictví další lidi, kteří jsou ochotni věnovat pár hodin svého času aktivitám, které nemohou být z nejrůznějších důvodů hrazeny," řekla.

Hned v úterý se například v Plzni v Totemu uskuteční příprava na ochranářský den May Day, který se tradičně koná na začátku května v plzeňské zoo. "Polotovary a výrobky připravené na dobrovolnické akci si budou návštěvníci akce buď moci dotvořit, nebo hotové výtvory odnést. Výtěžek z akce pak poputuje na konkrétní ochranářský projekt zoo Plzeň," řekla Faiferlíková. Některé akce jsou zaměřené také na seznámení s ukrajinskými uprchlíky - ve středu se v komunitním centru v sadech 5. května v Plzni bude vařit ukrajinský boršč, bude se hrát první česko - ukrajinský hospodský kvíz nebo vyrábět v tvořivých dílnách. V sobotu se zase budou před ubytovnou Čechovka, kde našly přechodný azyl ukrajinské ženy s dětmi, upravovat zahrada a sázet narcisky a tulipány, které budou i po návratu uprchlíků na Ukrajinu připomínat jejich pobyt. "Na naše integrační aktivity hledáme dobrovolníky všech věkových kategorií, aby nám pomohli lépe pochopit, jak to v Čechách chodí a procvičili s námi češtinu," uvedli organizátoři akce.

Procházku kolem řeky pořádá ve čtvrtek spolek David a Goliáš, sdružující rodiče těžce postižených dětí, dnes již mladých lidí, kteří jsou zcela závislí na péči svých nejbližších. V plánu je také například úklid kolem řeky Radbuzy v Plzni, pomoc při canisterapii dlouhodobě nemocným v Janově na Rokycansku, setkání s dobrovolníky v Domažlické nemocnici a další akce v Tachově, Stříbře či Nepomuku. Seznam všech aktivit, včetně případných registrací, je na internetu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů