Pondělí, 8. července 2024

Přes 20 let v ekologickém zpravodajství. Rozhovor se zakladateli EnviWeb.cz

Přes 20 let v ekologickém zpravodajství. Rozhovor se zakladateli EnviWeb.cz

Přes dvě dekády se starají o celospolečenské informování čtenářů napříč věkovým spektrem v Česku i na Slovensku o nejdůležitějších tématech spojených s ochranou životního prostředí. Řeč je o jednom z nejznámějších tuzemských zpravodajských portálů specializující se na ekologii, za kterým stojí brněnské duo Radek Janoušek a Miroslav Kubásek. Ponořme se společně do redakčního zákulisí, kterým nás provede Radek, člen týmu EnviWeb.cz.

Na úvod bych se zeptal, co stojí za prvotní myšlenkou založit právě zpravodajský portál zaměřující se na ekologii? Přeci jen EnviWeb.cz funguje již od r. 1999 a v té době měla témata ochrany životního prostředí zcela jinou popularitu.
Prapůvod EnviWebu sahá ještě o pár roků dále do historie, začínali jsme s kolegou Mirkem Kubáskem burzou odpadů a následně odpadovým serverem Skladka.cz. Popularita ekologie byla v té době opravdu někde jinde, ale už jsme si tak nějak zvykli, že ,,předbíháme dobu" :-). Na druhou stranu finance na reklamu se v té době paradoxně sháněly výrazně lépe než dnes, konkurence moc nebyla?
Pamatujete si ještě, o kterých tématech, událostech, novinkách jste čtenáře informovali, když jste na přelomu tisíciletí začínali?
Jak už jsem naznačil, bylo to primárně o odpadech. Postupně se záběr rozšiřoval z odpadů na obaly, nakládání s chemickými látkami, EMS a registr legislativy ŽP až do zhruba dnešní podoby EnviWebu s jeho širokým záběrem. Zpočátku to bylo spíše pro hrstku zájemců o životní prostředí, a především pro podnikové ekology, dnes je ten okruh čtenářů podstatně širší.
Jak těžké je uživit takový zpravodajský portál v dnešní době? Přeci jen asi dominantní část příjmu tvoří právě inzerce, nepletu-li se?
Asi každý provozovatel zpravodajského webu vám dnes řekne, že pouze z reklamy se neuživí a je to s postupem času spíše horší. Jednak je větší konkurence, finance se přesunuly znatelně směrem k sociálním sítím a placené inzerci na vyhledávačích. Na druhou stranu do ochrany klimatu a životního prostředí obecně jdou dnes trochu jiné objemy financí, než před 20 roky (byť spíše do neziskového sektoru, než do odborného zpravodajství?).
Nemáte obavu z toho, že internetové portály jsou na ústupu a obsah se přesouvá do video formy, podcastů či jiných interaktivních platforem v porovnání s psaným textem?
Je to tak, těch formátů neustále přibývá a také uvidíme, co s psaným textem udělá umělá inteligence, která vám dnes během několika sekund vygeneruje poměrně sofistikovaný článek.
Máte-li tyto údaje k dispozici, kdo je typickým čtenářem EnviWeb.cz? Jsou to třeba ženy s ekologickým myšlením nebo naopak starší generace uživatelů internetu?
Nedávno dělal kolega průzkum čtenářů a z výsledků vyplývá, že složení je co se týká procent poměrně vyvážené v následujících skupinách: firmy a profesionálové v oblasti ekologie a životního prostředí, veřejnost se zájmem o ekologii a udržitelnost, studenti a pedagogové, o něco méně pak ekologické organizace a neziskový sektor. Věkově je nejvíce zastoupena (přes 50%) skupina 25-45 roků a mírně ,,vedou" ženy.
Přejdeme-li k obsahu, tak EnviWeb.cz pokrývá jak témata průmyslové, komunální ekologie, tak též to nejaktuálnější z oboru udržitelnosti, cirkulární ekonomiky. Které téma/témata jsou vám osobně nejbližší?
Historicky je to oblast odpadového hospodářství, už také proto, že v této oblasti se angažuji i v neziskovém sektoru?
Na portálu váš čtenář najde agenturní zpravodajství, autorské články, videa nebo tipy na zajímavé oborové akce, semináře, konference. Chystáte třeba nějaké další zpravodajské novinky nebo je něco co byste chtěli vyzdvihnout jako důležitý počin posledních měsíců/let v rámci činnosti portálu?
Za poslední období bych vyzdvihl zejména autorské články, které píše pro EnviWeb sice úzký okruh autorů, ale zase o to lépe a důkladněji... Zaměřují se jak na průmyslovou, tak i komunální ekologii.
Čtenáři, diváci jistě ví, že EnviWeb.cz není jedinou ekologickou aktivitou, které se věnujete. Stojíte kromě jiného i za nejznámější úklidovou akcí UkliďmeČesko, odpadovou aplikací Kam S Ním? nebo EKOkalendářem. Ekologie však stále zůstává středobodem veškerého vašeho počínání. Dá se říci, že ochrana životního prostředí je vaše celoživotní poslání?
Když je ta otázka takto položená, tak by se dalo odpovědět jednoduše ,,ano". Z druhé strany by to bylo na dlouhé povídání? Ekologické kořeny asi mám jednak v rodině, druhak ve skautu (i když se ten oddíl v době mého mládí nesměl oficiálně jmenovat ,,skaut", náplň činnosti byla prakticky totožná). Pravdou je, že hned po vysoké škole jsem nastoupil do zaměstnání spojeného s životním prostředím a zůstal tomuto oboru věrný dodnes, byť vzděláním jsem původně technik/strojař. Každopádně mě tento obor profesně naplňuje a vidím v tom smysl, byť nejsem ten typ, který by se přivazoval ke stromům, či přilepoval k silnicím? Každopádně Ukliďme Česko funguje již 10 roků a je to zavedený ,,projekt", který funguje a neustále rozšiřuje okruh dobrovolníků, to je super. Osobně ale vidím ještě větší potenciál v odpadové aplikaci Kam S Ním? která sice opět o něco předběhla dobu, ale její čas určitě ještě přijde a doufám o ní vbrzku uslyšíte :-)

Autor: Lukáš Žaludek
Foto: Miroslav Kubásek a Radek Janoušek (zleva) při přebírání E.ON Energy Globe Awards 2014.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů