Neděle, 8. září 2024

Požár v Postřekově dle hasičů mohl někdo úmyslně založit, nebo vznikl nedbalostí

Požár v Postřekově dle hasičů mohl někdo úmyslně založit, nebo vznikl nedbalostí

Nedělní požár v Postřekově na Domažicku, který se z hromady uskladněných pneumatik rozšířil na několik okolních budov, podle hasičů mohl vzniknout nedbalostí, nebo ho někdo úmyslně založil. ČTK to dnes řekl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Způsobenou škodu hasiči předběžně odhadli na 4,5 milionu korun. Při zásahu se zranilo pět hasičů. Případem se zabývá také policie, případ prověřuje kvůli podezření z obecného ohrožení.

Vyšetřovatelé hasičů podle Poncara vyloučili jako příčinu požáru technickou závadu nebo vliv počasí. "Prověřovanými verzemi příčiny vzniku požáru jsou buď úmyslná iniciace, nebo nedbalostní jednání," uvedl Poncar. Starosta Postřekova Petr Anderle ČTK řekl, že podobný požár hasiči v obci nezažili posledních 30 let. "Pracuje se se dvěma verzemi - nedbalost nebo úmysl. Uvažuje se o tom, že oheň mohl vzniknout třeba od žhavého popele z grilování," řekl starosta.

Požár vypukl v Mlýnci, který je součástí Postřekova, asi hodinu po nedělním poledni. "Požár byl nahlášen jako požár uskladněných pneumatik na soukromém pozemku. Oheň se rozšířil i na okolní budovy," řekl Poncar. Hasiči postupně vyhlásili až třetí stupeň požárního poplachu, zasahovaly profesionální i dobrovolné jednotky z celého okresu a víc než 60 hasičů. "Hašení nám komplikovalo velmi horké počasí a celkové prostorové rozložení požářiště. Během zásahu došlo ke zranění pěti zasahujících hasičů," doplnil Poncar.

Po zhruba dvou hodinách hasiči požár lokalizovali a zabránili dalšímu šíření. Z leteckých záběrů z dronu je patrné, že požár vzplál na jednom místě a rozšířil se na nejbližší objekty, pak ale přeskočil přes jeden rodinný dům a zachvátil další skupinu objektů. Hasiči přesně neuvedli, kolik budov oheň zasáhl, protože některé stavby byly propojené a navazovaly na sebe. "Dvě dřevěné stodoly shořely úplně, shořel krov na neobývaném rodinném domě a poškozené jsou i další užitkové stavby. Je otázka, jestli je majitelé budou chtít zachraňovat, nebo jestli to nepůjde nebo to nebude mít smysl," řekl starosta. Obec podle něj majitelům nabídla pomoc, například v přistavení kontejnerů na vyklízení požářiště. Obci oheň způsobil jen menší škody na kabelu veřejného osvětlení.

Hasiči po příjezdu, kdy už byly stavby ve vysokých plamenech, věděli, že uvnitř nejsou lidé. Velitel zásahu musel stanovit priority, zda hasit hořící objekty, nebo se snažit ochránit okolní budovy. Po lokalizaci požáru hasiči rozebírali konstrukce a dohašovali ohniska, požářiště celou noc hlídali a až v pondělí ho předávali majitelům a ukončili zásah.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů