Pondělí, 16. září 2024

12. července - Mezinárodní den boje proti písečným a prachovým bouřím

Písečné a prachové bouře (SDS) představují obrovskou a široce rozšířenou výzvu pro dosažení udržitelného rozvoje v jeho ekonomickém, sociálním a environmentálním rozměru. V posledních desetiletích se staly vážným celosvětovým problémem kvůli svým významným dopadům na životní prostředí, zdraví, zemědělství, živobytí a socioekonomický blahobyt.

12. července - Mezinárodní den boje proti písečným a prachovým bouřím

Jedním z nejděsivějších pohledů na přírodu jsou valící se temná mračna písku a prachu, která pohlcují vše, co jim stojí v cestě, jev, který mění den v noc a působí spoušť všude od severní Číny až po subsaharskou Afriku.

Písečné a prachové bouře a cíle udržitelného rozvoje (SDGs)

Písečné a prachové bouře jsou základním prvkem přirozených biochemických cyklů na Zemi, ale jsou také částečně způsobeny lidmi vyvolanými faktory, včetně změny klimatu a neudržitelného hospodaření s půdou a využívání vody. Písečné a prachové bouře zase přispívají ke změně klimatu a znečištění ovzduší. Dopady písečných a prachových bouří se projevují ve všech regionech světa, v rozvinutých i rozvojových zemích, a představují vážnou výzvu pro dosažení 11 ze 17 cílů udržitelného rozvoje, zejména:

  • SDG-2 - Cíl 2: Nulový hlad
  • SDG-3 - Cíl 3: Zdraví
  • SDG-6 - Cíl 6: Voda a hygiena
  • SDG-8 - Cíl 8: Hospodářský růst
  • SDG-11 - Cíl 11: Města
  • SDG-13 - Cíl 13: Opatření v oblasti klimatu a
  • SDG-15 - Cíl 15: Biologická rozmanitost lesy a dezertifikace.

Nejméně 25 % celosvětových emisí prachu pochází z lidské činnosti a v některých oblastech se pouštní prach ve 20. století zdvojnásobil. Dopad tohoto jevu je obtížné kontrolovat, protože lidská činnost v jedné části světa může způsobit písečné a prachové bouře v jiné oblasti. Nicméně stejně jako jsou písečné a prachové bouře způsobeny lidskou činností, lze tyto bouře lidskou činností také omezit.

Akce Organizace spojených národů

Valné shromáždění OSN uznalo, že písečné a prachové bouře a jejich negativní dopady v různém měřítku jsou otázkou mezinárodního zájmu, a vyhlásilo 12. červenec Mezinárodním dnem boje proti písečným a prachovým bouřím (A/RES/77/294).

Valné shromáždění OSN dále zdůraznilo potřebu spolupráce na celosvětové a regionální úrovni s cílem předcházet písečným a prachovým bouřím, zvládat je a zmírňovat jejich dopady prostřednictvím posílení systémů včasného varování a sdílení informací o klimatu a počasí za účelem předpovědi písečných a prachových bouří. Valné shromáždění potvrdilo, že odolná opatření pro boj s písečnými a prachovými bouřemi a jejich omezování vyžadují lepší pochopení závažných vícerozměrných dopadů písečných a prachových bouří, včetně zhoršení zdraví, blahobytu a obživy lidí, zvýšené desertifikace a degradace půdy, odlesňování, ztráty biologické rozmanitosti a produktivity půdy, ohrožení potravinové bezpečnosti a jejich dopadu na udržitelný hospodářský růst.

Zdroj: https://www.un.org/en/observances/day-of-combating-sand-and-dust-storms

O písečných bouřích si můžete přečíst více v článku Jak vznikají písečné bouře a proč jsou čím dál častější?

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů