Středa, 18. září 2024

30. května - Mezinárodní den brambor

30. květen byl stanoven jako Mezinárodní den brambor, aby se zvýšila osvěta o jejich hodnotách a příspěvku k potravinové bezpečnosti a udržitelnému rozvoji.

30. května - Mezinárodní den brambor

Brambory staré tisíciletí pocházející z jihoamerických And, které se v 16. století dostaly do Evropy a poté se rozšířily po celém světě, jsou mnohem více než jen zdrojem výživy.

Brambory jsou důležitou součástí strategií k zajištění dostupné a výživné potravy a lepší obživy ve venkovských a jiných oblastech, kde jsou přírodní zdroje, zejména orná půda a voda, omezené a vstupy drahé. Všestrannost plodiny a schopnost růst v různých podmínkách z ní činí výhodnou volbu plodiny.

Brambory jsou také plodinou šetrnou ke klimatu, protože ve srovnání s jinými plodinami produkují nízké úrovně emisí skleníkových plynů.

V posledním desetiletí se celosvětová produkce brambor zvýšila o 10 procent, což vedlo k růstu zaměstnanosti a příjmů, ale stále je třeba vykonat více práce, abychom využili plný potenciál plodiny ve snaze ukončit celosvětový hlad a podvýživu.

Kromě toho existuje mezi bramborami široké spektrum rozmanitosti s více než 5 000 vylepšenými odrůdami a farmářskými odrůdami/krajinami, z nichž mnohé jsou jedinečné pro svou původní polohu v Latinské Americe. 150 divokých příbuzných pěstovaných brambor vykazuje širokou genetickou variaci s řadou vlastností, včetně schopnosti přizpůsobit se různým produkčním prostředím, odolnosti vůči škůdcům a chorobám a odlišným vlastnostem hlíz. Jsou úložištěm dědičných vlastností pro neustálé genetické zlepšování plodin, aby reagovaly na neustále se měnící podmínky prostředí, nové biotypy škůdců a chorob a preference spotřebitelů.

Pozadí

Brambory představují jeden z nejdůležitějších příspěvků andského regionu celému světu, protože jsou jednou z pěti hlavních potravinářských plodin na světě, které přispívají k potravinové bezpečnosti.

Drobná a rodinná zemědělská produkce brambor, zejména venkovskými farmáři, včetně žen farmařek, podporuje úsilí o snížení hladu, podvýživy a chudoby a dosažení potravinové bezpečnosti a výrazně se opírá o zachování a udržitelné využívání biologické rozmanitosti a přispívá k ní.

V prosinci 2023 se Valné shromáždění rozhodlo vyhlásit 30. květen Mezinárodním dnem brambor s cílem zvýšit povědomí o rozmanitých nutričních, ekonomických, ekologických a kulturních hodnotách brambor a jejich přínosu jako neocenitelného zdroje potravy a zdroje příjmů pro venkovské rodiny a producenty s ohledem na provádění Agendy pro udržitelný rozvoj 2030 a dosažení jejích cílů udržitelného rozvoje .

Zdroj: https://www.un.org/en/observances/potato-day

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů