Pondělí, 16. září 2024

Sousedem hezky česky - rozhovor s p. Charvátem

Sousedem hezky česky - rozhovor s p. Charvátem

Představte nám váš projekt?

Jde o založení včelstev a včelí louky s medonosnými květinami ve Vinoři. Celý projekt obnášelo výběr místa pro včelíny, úpravu břehu, který jsme čistili od bodláků, zasazení medonosných květin do nově vzniklé louky, vybudování mola, na kterém včelíny stojí a pak samozřejmě samotné pořízení včelínů a šesti včelstev.
Jaká je vaše role v projektu? Proč jste se v něm začal angažovat?
Jsem tvůrce, organizátor, vytvořil jsem prezentaci, jsem zodpovědný za kontrolu projektu a samozřejmě přikládám i ruku k dílu. Jsem korporátní člověk, mám rád řád a profesionální přístup, takže to pro mě někdy nebylo lehké. Byl jsem často velmi nervózní, aby vše dopadlo tak, jak jsme naplánovali, protože tady je to vše o dobrovolném zapojení lidí. Byla to velká zodpovědnost.
Jste vy sám včelař? Máte s včelařením nějakou zkušenost? Jak jste se k včelaření dostal, máte třeba rodinnou tradici?
Nemám. K projektu jsme přizvali včelaře Honzu a Martina, kteří se o včelstva starají.
Jak vás napadlo přihlásit se do projektu Sousedem hezky česky?
Když byla zveřejněna výzva Sousedem hezky česky, oslovil jsem jednatelku Rybářského svazu, jehož jsem členem, Veroniku, která přišla s nápadem postavit včelíny. A protože i PENNY dělá hodně pro včely, přišlo mi to jako ideální spojení. Navíc jsem nedávno četl román skotského spisovatele Petera Maye Umrlčí cesta, který popisuje toxicitu životního prostředí a ohrožení včelstev na světě? Takže i to byla inspirace něco změnit, zlepšit. Navíc ve Vinoři žádné jiné včelstvo není, nebo o něm nevím. Nemám rád nečinnost, tak jsem se této příležitosti chopil.
V rámci projektu Sousedem hezky česky jste na výstavbu včelínu získal 137 tisíc korun. Jak s nimi bude naloženo?
Peníze budou využity podle zpracovaného projektu a rozpočtu, který obsahuje pouze nákupy, ale není do něj zahrnuta práce. Práce je naše část investice do projektu, který celý stojí na dobrovolnické bázi. V tuto jsme na něm odpracovali asi 170 hodin, což při ceně 150 Kč/h u brigádníka není úplně malá částka.
Pracujete jako Koordinátor toku zboží / SCM v PENNY, kde berete na takový projekt čas?
Byla to výzva. Jsem organizátor a technik, jako Koordinátor toku zboží jsem součástí Supply chain týmu a občas mi trochu chybí kreativní práce, takže tímto projektem jsem si to trochu vykompenzoval. Ale jinak se vše samozřejmě odehrává v mém osobním volnu, už teď v tom mám pět víkendů.
Co bude s medem ze snůšky (až bude)? - spotřebujete ho v rodině, rozdáte sousedům?
Letos poslouží pouze jako zásoba energie pro dokrmování včel. Příští rok, pokud z toho bude nějaký výnos, podělíme se s členy realizačního týmu, Rybářského svazu, s kolegy z PENNY, městem? Samozřejmě bych byl rád, kdybych měl občas nějaký med, ale určitě to nebylo primárním cílem.
Počítáte s tím, že by se včelíny využily ještě nad rámec ,,pouhého" opylování rostlin, výroby medu?? Například návštěvy dětí z místní školy, setkávání sousedů apod.
Primárně jsou tu včely kvůli ochraně přírody, protože všeobecně je bohužel včel čím dál tím méně. Součástí projektu je ale vybudování informativní tabule o včelách, která bude sloužit při výukových programech, např. pro ZŠ Tolerance v Hloubětíně.
Doufám, že včelíny přinesou všem jen radost a nebudou předmětem sváru a nenávisti. Něco zničit je mnohem jednodušší, než něco vybudovat. Kdyby všichni, co mají v ruce zbraň, vzali do rukou pluh, bylo by na světě líp.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů