Pátek, 13. září 2024

Soutěž včelařských kroužků

Soutěž včelařských kroužků

Ministerstvo zemědělství každým rokem vyhlašuje soutěž o ,,POHÁR MINISTRA ZEMĚDĚLSTVÍ", která má tradici již od roku 2013. Smyslem soutěže je podpora včelařských kroužků dětí a mládeže v jejich aktivitách, činnostech v rámci svého působení v dané obci či celém regionu. Tyto aktivity jsou nejen mimoškolní aktivitou dětí, ale současně i potenciálním systémem pro volbu budoucího zaměstnání, a to nejen v oblasti včelařství, ale i navazujících oborů. Přestože v období nákazy COVID 19 došlo k utlumení činnosti včelařských kroužků, po ukončení nákazy, tj. v roce 2022, byla soutěž znovu plnohodnotně obnovena.

Ministerstvo zemědělství prostřednictvím této soutěže oceňuje aktivní práci včelařských kroužků, zároveň získává přehled o jejich aktivitách, činnostech jejich vedoucích a částečně tak může posoudit jejich přínos pro společnost, podporu a rozvoj včelařství. Tato zájmová, ale i současně pedagogická činnost, je důležitá nejen pro osobní rozvoj dětí a mládeže, neboť je zdrojem poznání a nových informací o včelařství, o praktickém včelaření, chovu a biologii včel, ekologii, a dalších navazujících oborů jako je např. zahradnictví, ovocnářství, sadovnictví ad. Současně přispívá k osvětě o tomto oboru v regionech, ve kterých včelařské kroužky působí. Tato práce bezesporu přináší své výsledky, jako je např. účast na včelařských vědomostních soutěžích ,,ZLATÁ VČELA", mezinárodní soutěž ,,IMYB" - International Meeting of Young Beekeepers, ve kterých dosahují děti a mládež výrazných úspěchů.
Např. v roce 2023 se mladí včelaři z České republiky zúčastnili mezinárodního setkání IMYB ve Slovinsku v Ivančne Gorici, kde mezinárodní účast byla 30 zemí z celého světa a čeští mladí včelaři obsadili první místo.

Hodnocení soutěže o ,,POHÁR MINISTRA ZEMĚDĚLSTVÍ" probíhá způsobem, že na základě stanovených kritérií se vyhodnotí zúčastněné včelařské kroužky dětí a mládeže a vítěznému včelařskému kroužku je předán diplom a pohár. Dalším v pořadí jsou předány diplomy nebo čestná uznání v rámci včelařských akcí. V minulých obdobích byl pohár tzv. ,,putovní". Od roku 2022 je pohár darován vítěznému včelařskému kroužku a pro každý rok je zhotoven pohár nový. Významným způsobem se na organizaci a přípravě soutěže podílí celostátní spolek VČELÍ STRÁŽ, z. s., který od roku 2008 působí v rámci celé České republiky především v oblasti práce s dětmi a mládeží.

Ministerstvo zemědělství tuto aktivní činnost včelařských kroužků dětí a mládeže dlouhodobě podporuje, a to prostřednictvím nařízení vlády č. 53/2023 Sb., o stanovení podmínek provádění opatření v odvětví včelařství, v rámci opatření školení pro včelaře a výstavnictví (§ 5 - Podmínky poskytnutí dotace na vedení včelařského kroužku pro děti a mládež do 18 let, v celkové výši 15 000 Kč).

ZLATÁ GALERIE VČELAŘSKÝCH KROUŽKŮ DĚTÍ A MLÁDEŽE (VKDM)

Přehled vítězných včelařských kroužků dětí a mládeže v rámci celé České republiky

Rok

Včelařský kroužek dětí a mládeže

2023/2024

VKDM ŽIHADLA ZE ČTYŘKY (Praha 3)

2022/2023

VKDM Mikulovice

2019/2020

VKDM Ambrožíci (Havířov)

2018/2019

VKDM Mikulovice

2017/2018

VKDM RAKOvčelaříci (Rakovník)

2016/2017

VKDM AMBROŽÍCI" (Havířov)

2015/2016

VKDM Mikulovice

2014/2015

VKDM RAKOvčelaříci" (Rakovník)

2013/2014

VKDM AMBROŽÍCI" (Havířov)

2012/2013

VKDM VYŠEHRADŠTÍ VČELAŘÍCI" (Praha 2)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů