Čtvrtek, 12. září 2024

Drůbeží farma modernizuje chov pomocí fotovoltaiky, nosnicím zajistí čerstvý vzduch

Drůbeží farma modernizuje chov pomocí fotovoltaiky, nosnicím zajistí čerstvý vzduch

Drůbeží závod Soběraz společnosti MAVE Jičín se vydává cestou udržitelného zemědělství. V jednom z jeho středisek ve Lháni byla dokončena instalace střešní fotovoltaické elektrárny s výkonem 390 kWp. Tato FVE od společnosti Greenbuddies ročně vyrobí přibližně 400 MWh čisté elektřiny, která se využije na provoz vzduchotechniky zajišťující optimální prostředí s dostatkem čerstvého vzduchu pro 95 tisíc nosnic. Středisko ročně vyprodukuje až 25 milionů kusů vajec, která nyní budou pocházet z provozu využívajícího obnovitelné zdroje energie. Tento krok představuje významný příspěvek k zelenější zemědělské produkci a snížení celkové energetické náročnosti společnosti.

Za realizací komplexního projektu na klíč stojí společnost Greenbuddies, přední český dodavatel středních a velkých průmyslových solárních instalací a nabíjecí infrastruktury. O výrobu zelené energie, jež se spotřebuje na provoz závodu, se postará 940 kusů solárních panelů o jmenovitém výkonu 415 Wp. Očekávaná roční produkce elektrárny dosáhne 400 MWh, což je množství srovnatelné s průměrnou roční spotřebou přibližně 114 českých domácností.
,,Fotovoltaika pro MAVE Jičín je naší další cennou zkušeností z oblasti solárních řešení pro zemědělský sektor, kterých jsme realizovali v Evropě již celou řadu. Instalovali jsme solární elektrárny na střechy skleníků v Nizozemsku a Německu, ve Švédsku aktuálně připravujeme agrivoltaiku. Mezi naše zajímavé projekty patří také solární systémy na střeše bioplynové stanice. Rád vidím, že i v Česku začínají přibývat v tomto oboru firmy, které řeší udržitelnější zemědělskou produkci a snížení energetické náročnosti," říká Aleš Spáčil, spolumajitel společnosti Greenbuddies.
,,Solární energie na střeše drůbežárny je příkladem, že zemědělství může být inovativní a zároveň šetrné k životnímu prostředí. Je to win-win situace - naše farma snižuje náklady na energie a zároveň přispívá k udržitelnější budoucnosti. Díky fotovoltaice můžeme efektivně pohánět větrání a chlazení v halách, což je potřeba hlavně, když slunce nejvíce svítí, a tím nám instalace fotovoltaiky dává ještě větší smysl. Její umístění na budovu přispěje k zajištění ideálního prostředí pro slepice a ke snížení uhlíkové stopy našeho provozu," uvádí Dita Bočková, místopředsedkyně představenstva společnosti MAVE Jičín.
Celá farma Soběraz v současné době prochází rozsáhlou modernizací. Kromě instalace nové fotovoltaiky došlo i k inovaci chovných technologií. Původní systémy byly nahrazeny modernějšími, které dále zvyšují komfort a pohodu zvířat. Společnost MAVE Jičín tímto přístupem ukazuje, že je možné skloubit efektivní živočišnou produkci s ohledem na životní prostředí.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů