Čtvrtek, 12. září 2024

Kraj Vysočina pokračuje ve spolupráci se svými organizacemi ve snižování energetické náročnosti budov

Kraj Vysočina pokračuje ve spolupráci se svými organizacemi ve snižování energetické náročnosti budov

Krajská správa a údržba silnic Vysočiny na přelomu roku 2023/2024 úspěšně ukončila realizaci projektu Modernizace dílen Cestmistrovství Telč, v rámci kterého bylo realizováno komplexní zateplení obvodových stěn a střešní konstrukce, dále pak byla provedena výměna okenních a dveřních výplní a náhrada stávajícího osvětlení za nové LED svítidla. Pro další zvýšení potencionálu úspor energie byl také instalován systém nuceného větrání s rekuperací a instalována fotovoltaická elektrárna o výkonu 12,8 kWp s bateriovým systémem o kapacitě 23,2 kWh.

,,Využitím obnovitelných zdrojů v rámci provádění komplexních rekonstrukcí našich objektů se nám daří dosahovat ještě větších úspor energií. A díky fotovoltaice dochází ke zvyšování efektivity využití energie v rámci provozu daného objektu, nebo jako v tomto případě i celého areálu", uvedla Hana Hajnová, 1. náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina. Další investice v areálu telčského cestmistrovství budou ještě směřovat do využití dešťové vody.

U tohoto objektu byly využity finanční prostředky Evropské unie - Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu Životní prostředí, výzvy č. 146/2020, kdy v rámci této výzvy byly podporovány projekty směřující ke snížení energetické náročnosti veřejných budov a zvýšení využití obnovitelných zdrojů energie.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů