Pondělí, 16. září 2024

Nominace do Aleje roku 2024 ukazují, že ke stromům váže lidi citové pouto

Nominace do Aleje roku 2024 ukazují, že ke stromům váže lidi citové pouto

Na webu alejroku.cz se již objevily první nominace na Alej roku 2024. Zatím jde o dvacítku alejí z různých krajů, které však spojuje hluboké citové pouto místních obyvatel. Ti k alejím cítí nejen vděčnost za jejich stín, ale také silné propojení s předchozími generacemi, které tyto aleje vysazovaly.

Aleje mají významný kulturní a historický rozměr. Jsou symbolem tradice a odkazem na minulost, kdy byly vysazovány nejen pro zkrášlení okolí, ale také kvůli orientaci. Dodnes tvoří nezaměnitelnou součást krajiny, kterou zkrášlují a činí zajímavější. Zachování a obnova alejí je tedy důležitá nejen z hlediska ekologie a estetiky, ale i pro zachování kulturního dědictví.
Tradice a komunitní život
Aleje stromů spojují lidi v čase a prostoru. Jsou proto ideálním prostředkem pro podporu komunitní soudržnosti. Taková je například Lipová alej v Červené lhotě, nominovaná v kraji Vysočina. Stromy tu byly vysazeny na cestě ke mlýnu před více než 125 lety. Jejich nominant o aleji píše: "Splynete tu s přírodou a ztratíte pojem o čase." Doslova propojením generací je pak Lipová alej dětí u Jána, nominovaná ve Královéhradeckém kraji. Je v ní 14 lip, z níž jedna byla vysazena v roce 1774 a dalších 13 nově vysazených je adoptováno dětmi z obce Úbislavice, které budou vyrůstat spolu se stromy. Pro místní komunitu je důležité také Hřbitovní alej v Odolené Vodě, nominovaná ve Středočeském kraji. Vede od barokního kostela sv. Klimenta ke hřbitovu, je plná prastarých jírovců a na louce za alejí se pořádají kulturní i historické akce. Jak píše její nominant "alejí se pak procházejí lidé v prvorepublikových šatech, a člověk má pocit, že se propadl do minulosti." Komunitní rozměr má také nově vysazená Ovocná alej v Chuchelně, nominovaná v Libereckém kraji, která vznikla díky vlastníkům přilehlých pozemků, kteří dali svůj souhlas s výsadbou. Unikátním spojením krajinného prvku s úctou k tradici a s uměním je zase Alej českých panovníků v Bukovanech, nominovaná v Jihomoravském kraji nebo Platanová alej u pivovaru v Protivíně, nominovaná v Jihočeském kraji, o kterou se v areálu pivovaru stará místní firma z úcty k historickému dědictví.
Stín a lepší životní prostředí
Aleje u silnic a cest hrají také klíčovou roli v ochraně životního prostředí a bezpečnosti. Vzrostlé stromy podél silnic fungují jako přirozená bariéra, která pomáhá snižovat hluk z dopravy, zlepšuje kvalitu ovzduší filtrací škodlivin a zároveň poskytuje stín, což může snížit teplotu silnic v letních měsících. Tento efekt má nejen pozitivní dopad na životní prostředí, ale také přispívá k vyššímu komfortu cestujících a prodlužuje životnost vozovek. Striktní dodržování pravidel pro výsadbu stromů v příliš velké vzdáleností od okraje silnice způsobuje velké problémy při získávání pozemků, mění proporce a vnímání alejí a neumožňuje vznik stromové klenby nad silnicí, což jsou všechno základní estetické hodnoty stromových alejí. Nepřítomnost vzrostlých stromů snižuje biologickou rozmanitost krajiny.
Přínosů alejí využívají také cyklisté. Například v Polešovicích, jim potřebný stín při nádherných výhledech na vinohrady poskytuje topolová alej, nominovaná ve Zlínském kraji. Turisté zase ocení Alej z Králíků po staré cestě k Dolní Orlici, nominovanou v Pardubickém kraji. Vede totiž krajinou s krásnými výhledy do okolí, na Suchý vrch a Orlické hory. Aleje však hrají podobnou úlohu i ve městech. Jako například Alej na Naměstí Na Kampě, nominovaná v Praze, která umožňuje svým stínem trávit příjemné chvíle v restauracích a kavárnách i v letošních nesnesitelných vedrech.
Některé aleje volají nominací o pomoc
Vzrostlé stromy v aleji pomáhají zadržovat vodu v krajině, což je klíčové v době změny klimatu a častějších období sucha. Snižují erozi půdy, protože jejich kořeny stabilizují půdu a zabraňují splavování ornice do vodních toků. O některé aleje je dobře postaráno. Příkladem může být Padrťská alej, nominovaná v Plzeňském kraji, která je dlouhá zhruba 800 metrů, čítá na 200 dubů a řadí se k nejvýznamnějším stromořadím v Brdech. Potřebnou péči jí poskytují pracovníci CHKO Brdy. Naopak voláním o pomoc je nominace Aleje podél Jankova rybníka u Slavkova v Moravskoslezském kraji. Stromy jsou tu fatálně postiženy invazí jmelí, která decimuje stromy v celém Moravskoslezském kraji. Alej je proto nutné obnovit odolnějšími druhy - k čemuž by jí mohly pomoct i hlasy v anketě Alej roku. V hlasování to však bude mít těžké, v Moravskoslezském kraji je totiž zatím nejvíc nominovaných alejí.
Přihlaste do ankety aleje či stromořadí, které důvěrně znáte, ať už pro jejich krásu, příběh s nimi spjatý, nebo proto, že tyto krajinné prvky vznikly vaší zásluhou a pečujete o ně.
Alej nebo stromořadí nominujte do celorepublikové ankety Alej roku 2024 do 30. října 2024. Přihlásit ji můžete prostřednictvím nominačního formuláře: https://www.alejroku.cz/nominace,
O vítězi rozhodne veřejnost v on-line hlasování do 29. ledna 2025. Poté 5. února vyhlásíme 14 regionálních vítězek a z nich jednu vítěznou Alej roku 2024. Na závěr proběhne slavnost pro vítěznou alej, kde budou vítězům za účastí patronů ankety předány diplomy a ceny.
Navíc s odborníky vybereme jednu alej, jejíž stromy budou ošetřeny tzv. kořenovou injektáží, kterou zajistí společnost Groown.

Foto: Šonovská alej, zdroj: https://alejroku.cz/

Naše občanské sdružení Stromodění oslovily nádherné fotky této Aleje od pana Záliše. Cesta, kterou stromy lemují vede kolem unikátního barokního kostela. Nominovala: Eva Janečková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů