Úterý, 17. září 2024

Bohaté země umlčují protesty proti klimatu, jinde ale moralizují, tvrdí studie

Bohaté země umlčují protesty proti klimatu, jinde ale moralizují, tvrdí studie

Bohaté západní demokratické země používají tvrdá represivní opatření k potlačení protestů klimatických aktivistů. Zároveň ale kritizují podobnou drakonickou taktiku úřadů v rozvojových či autoritářštějších zemích, napsal dnes list The Guardian s odkazem na studii organizace Climate Rights International.

Zpráva upozornila na stále tvrdší zacházení s klimatickými aktivisty v Austrálii, Německu, Francii, Nizozemsku, Švédsku, Británii či USA. Organizace tvrdí, že zásahy v těchto zemích - včetně dlouhých trestů odnětí svobody, preventivního zadržování či obtěžování klimatických aktivistů - jsou porušením zákonné odpovědnosti vlád za ochranu základních práv na svobodu projevu, shromažďování a sdružování.

Západní vlády zároveň často kritizují režimy v rozvojových zemích za nedodržování práva na pokojný protest, zdůraznila studie.

"Vlády příliš často zaujímají silné a zásadové stanovisko k právu na pokojný protest v jiných zemích - ale když se jim nelíbí určité druhy protestů doma, přijímají zákony a nasazují policii, aby je zastavila," řekl šéf organizace Climate Rights International Brad Adams.

V celé Evropě, USA a Británii reagovaly úřady na nenásilné protesty proti klimatu masovým zatýkáním a novými drakonickými zákony, které vedly k dlouhým trestům odnětí svobody, uvádí britský list. V některých případech byli účastníci protestů politiky a médii označeni za chuligány, sabotéry nebo ekoteroristy. Významní obhájci lidských práv a ekologičtí aktivisté vyjádřili znepokojení nad zásahy a vyzvali vlády, aby chránily právo na nenásilný protest, upozornil The Guardian.

Stupňující se klimatická krize má v roce 2024 za následek rekordní teploty po celém světě, které způsobí nedostatek potravin, masové stěhování lidí a ekonomické potíže - a také smrtící požáry a záplavy, napsal deník. Namísto přijetí naléhavých opatření k rychlému omezení využívání fosilních paliv a zastavení ekologického kolapsu se ale mnoho relativně bohatých zemí zaměřilo na opatření vedoucí k zastavení lidí, kteří bijí na poplach a účastní se protestů, podotýká zpráva.

Organizace Climate Rights International proto demokratické vlády na celém světě vyzvala, aby zastavily represe a chránily práva lidí na protest. "Vlády by měly vnímat klimatické protestující a aktivisty jako spojence v boji proti změně klimatu, nikoliv jako zločince," uvedl Adams.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů