Úterý, 17. září 2024

C-Energy Planá vybírá dodavatele pro stavbu spalovny odpadu za 2,1 miliardy

C-Energy Planá vybírá dodavatele pro stavbu spalovny odpadu za 2,1 miliardy

Firma C-Energy Planá, která vyrábí teplo pro obce na Táborsku a elektřinu, bude vybírat hlavního dodavatele výstavby zařízení pro energetické využití odpadu (ZEVO) za 2,1 miliardy korun. Více než polovinu nákladů pokryje dotace z Modernizačního fondu, řekl dnes ČTK mluvčí C-Energy Miroslav Beneš. Hlavní součástí zařízení je fluidní kotel, který bude moci spalovat až 50.000 tun směsného komunálního odpadu za rok. Společnost má pro projekt kladné stanovisko EIA (vyhodnocení vlivů na životní prostředí) z letošního února i souhlas jihočeského krajského úřadu z letošního června. Vítěze chce vybrat do konce letošního roku.

"Završili jsme kvalifikační fázi výběrového řízení na generálního dodavatele a očekáváme první nabídky uchazečů, kteří touto první fází prošli. Smlouvu s vítězem bychom rádi uzavřeli již na počátku roku 2025," uvedl jednatel C-Energy Ivo Nejdl.

Nový fluidní kotel se stane prvním zařízením pro energetické využití komunálního odpadu v Jihočeském kraji. Zahájení zkušebního provozu předpokládá firma v 1. čtvrtletí roku 2027. Ve stejném termínu začne odebírat směsný komunální odpad od desítek obcí na Táborsku, Votic ze Středočeského kraje a také od Pacova a Pelhřimova z Vysočiny.

Teplo pro centrální zásobování se v Plané nad Lužnicí z větší části vyrábí výhradně spalováním dřevní štěpky. Zdroj v Plané nad Lužnicí využíval k výrobě i plyn, především v moderních kogeneračních jednotkách a v záložním kotli. Kromě toho byly v provozu zdroje v Táboře, kde se od ledna do května využívalo k výrobě elektřiny a tepla hnědé uhlí. Později použili v teplárenském režimu lehký topný olej a zemní plyn. Energetický zdroj v Plané nad Lužnicí byl prvním v zemi, který zcela opustil spalování uhlí. V září 2022 jej kompletně nahradil dřevní biomasou.

Zaváděním nových technologií firma snižuje vypouštění škodlivých emisí. Vůči roku 2012 se snížily o 91 procent pro tuhé znečisťující látky, o 98 procent pro oxid siřičitý, o 72 procent pro emise oxidu dusíku a o 75 procent pro emise oxidu uhličitého. Větší pokles v emisích síry byl dosažen díky přechodu na stoprocentní spalování biomasy.

Firmě C-Energy Planá se loni zvýšily tržby o 48,2 procenta na 2,95 miliardy korun. Zisk po zdanění byl 796,38 milionu, což je meziroční nárůst o 121 procent. Na ekonomickém výsledku společnosti se promítlo snižování cen energetických komodit, zejména plynu na spotovém trhu, vyplývá z výroční zprávy firmy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů