Středa, 2. října 2024

Kdo vyhrál E.ON Energy Globe 2024 - Rezervace velkých kopytníků

Krásná oblast české krajiny, kde se volně prohánějí divocí koně, zubři a pratuři. Velká zvířata, která žila v Evropě odnepaměti, pomáhají v rezervacích utvářet přirozený ráz krajiny, zlepšují zachycování vody a snižují náklady na údržbu rezervace. Světově unikátní rezervaci v Milovicích doplňuje 14 menších rezervací po celé České republice. Velká divoká zvířata do české krajiny patří. Pomáhají úsporně a efektivně obnovovat přirozené ekosystémy a celkově prospívají přírodě.

Kdo vyhrál E.ON Energy Globe 2024 - Rezervace velkých kopytníků

Zvýšení biologické rozmanitosti krajiny i její schopnosti přizpůsobit se změnám klimatu - to jsou hlavní přínosy inovativního projektu rezervace velkých kopytníků, za kterým stojí společnost Česká krajina. Základní myšlenka je přitom jednoduchá: Aby byla péče o krajinu co nejlevnější a současně měla co nejlepší výsledky, je nutné obnovit přirozené přírodní procesy. A to pro ochranu otevřené krajiny s loukami znamená navrátit do ní původní kopytníky - zubry, koně a pratury. Tito velcí býložravci spásají divoce rostoucí traviny a tím uvolňují místo dalším rostlinám a živočichům.

První rezervace vznikla v bývalém vojenském prostoru Milovice a na základě pozitivních výsledků vyrostlo po jejím vzoru postupně dalších 14 rezervací. V každé z nich se výrazně zvýšil počet divoce rostoucích květin i vzácných druhů hmyzu. Například počty vzácných druhů motýlů se v rezervaci zvýšily o tisíce procent. Krajina zkrátka ke své přirozené obnově divoké koně a pratury potřebuje. Chov těchto zvířat výrazně napomohl i k lepšímu zadržování vody v půdě. Krajina navíc nevyžaduje jinde běžné mechanické zásahy, jako je práce s křovinořezem nebo pojezdy těžké techniky.
Rezervace v Milovicích je prvním místem na světě, kde se v rámci jedné lokality podařilo do volné přírody umístit tři druhy původních velkých kopytníků. Také díky tomu se stala na několik let světově nejsledovanějším českým neziskovým projektem. Opakovaně o něm psala světová média a je také velmi populární turistickou atrakcí. Rezervaci už navštívily stovky tisíc lidí.
Do budoucna chce společnost Česká krajina rezervaci dále vylepšovat, a to především nasazením digitálních technologií. Právě v kombinaci moderních technologií a tradičních postupů vidí provozovatel cestu, jak v ochraně přírody překonat závislost na fosilních zdrojích energie. Navíc podle nejnovějších vědeckých studií jsou takové pastevní ekosystémy schopné ukládat uhlík ze vzduchu zpět do krajiny mnohem lépe než třeba lesy.V čem je projekt výjimečný
  • Jedná se o první projekt na světě se všemi třemi volně žijícími druhy velkých evropských kopytníků.
  • Klade důraz na obnovu přirozených procesů krajiny a biologické rozmanitosti - rezervace vyžaduje jen minimum lidských a mechanizačních zásahů.
  • Jde o celosvětově známý projekt, který pomáhá popularizovat ochranu přírody široké veřejnosti.
  • Rezervace je jediným místem na světě, kde žije vzácný korýš perloočka hrotnatka neočekávaná. Ideální prostředí pro ni vytvořili právě velcí kopytníci.
Největší přínos:
Projekt Rezervace velkých kopytníků ukazuje, jak může chov těchto zvířat přispět k obnově evropské krajiny s květnatými loukami. Volně žijící velká zvířata pomáhají zvyšovat rozmanitost přírody, přispívají k lepšímu zadržování vody a výrazně snižují nutnost lidských zásahů. Zájemcům, které projekt inspiruje, poskytuje rezervace mláďata zdarma. Tím výrazně pomáhá rozšířit celý koncept i do dalších lokalit.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů