Středa, 2. října 2024

Vědci z Plymouthu hrají klíčovou roli v celosvětovém Manifestu o planktonu

Vědci z Plymouthu hrají klíčovou roli v celosvětovém Manifestu o planktonu

David Johns, vedoucí průzkumu CPR (Continuous Plankton Recorder), který provozuje Marine Biological Association (MBA), sehrál důležitou roli při přípravě vůbec prvního celosvětového Manifestu planktonu.

Tento přelomový dokument, který byl představen během 79. zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku, zdůrazňuje zásadní roli planktonu při řešení vzájemně propojených globálních krizí, jako jsou změna klimatu, znečištění a úbytek biologické rozmanitosti.
Vypracovala jej Koalice pro správu oceánů, iniciativa OSN Global Compact, na níž se podílí 30 odborníků z akademické sféry, průmyslu, vlád a dalších světových organizací.
Vědci již dříve spolupracovali na hodnoceních pelagických stanovišť v rámci komise OSPAR, při nichž spolupracuje více zemí na interpretaci údajů o planktonu, aby lépe pochopili, jak naše moře reagují na tlaky, jako je změna klimatu.
David Johns uvedl: ,,V rámci spolupráce jsme se zaměřili na spolupráci v oblasti planktonu a oceánů: ,,Manifest o planktonu spojil odborníky z celého světa s jednotným poselstvím - plankton hraje klíčovou roli nejen pro zdraví všech mořských ekosystémů, ale i pro zdraví samotné planety."
Dr. McQuatters-Gollop řekl: ,,Manifest o planktonu má velký význam, protože zviditelňuje plankton na důležité mezinárodní scéně. Plankton je bez mikroskopu většinou neviditelný, ale má zásadní význam pro mořskou potravní síť a produkci atmosférického kyslíku, který potřebujeme k dýchání. Doufáme, že výsledkem bude zvýšení financování monitoringu a výzkumu planktonu a větší zapojení údajů o planktonu a vědeckých poznatků do rozhodování o životním prostředí."

Profesor Flynn dodal: ,,Jsme hrdí na to, že jsme přispěli k tomuto zásadnímu dokumentu. Manifest o planktonu představuje významný krok vpřed v uznání klíčové role, kterou tyto převážně mikroskopické organismy hrají při udržování zdraví naší planety."

Plankton jsou mikroskopické organismy, které jsou základem života na Zemi již více než 3,5 miliardy let a plní základní funkce, které udržují zdraví naší planety. Navzdory svému nesmírnému významu je plankton ohrožen a zůstává nedostatečně pochopen.

Manifest o planktonu obsahuje tři klíčová doporučení, která vyzývají k okamžitému celosvětovému uznání a přijetí opatření na ochranu těchto životně důležitých organismů: zlepšení znalostí za účelem lepšího monitorování; vytvoření povědomí o planktonu pro všechny; a začlenění planktonu do globálních politických diskusí.
Zasazuje se o přijetí ,,řešení založených na planktonu" ve prospěch lidstva a životního prostředí, která využívají pokroky v sekvenování DNA, bioinformatice, satelitním monitorování, analýze obrazu s pomocí umělé inteligence a dalších špičkových technologiích k lepšímu porozumění planktonu a jeho správě.
Manifest byl představen na půdě OSN a bude usilovat o schválení na klíčových světových konferencích o životním prostředí, včetně COP29 o klimatu, COP16 o biologické rozmanitosti a konference OSN o oceánech v Nice ve Francii v červnu 2025.

Translated with DeepL.com (free version)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů