Středa, 2. října 2024

Zástupci zemí EU se dohodli na omezení ochrany vlků, má usnadnit jejich odstřel

Zástupci zemí EU se dohodli na omezení ochrany vlků, má usnadnit jejich odstřel

Zástupci zemí Evropské unie se dohodli na omezení ochrany vlků, což má usnadnit jejich odstřel. S odvoláním na diplomatické zdroje o tom dnes informuje agentura DPA, podle níž rozhodl fakt, že svůj dosavadní postoj k otázce přehodnotilo Německo. Česká republika podle informací ČTK v zájmu nalezení kompromisu návrh podpořila, ještě jej ale musejí schválit unijní ministři. Očekává se, že se tak stane ve čtvrtek na jednání ministrů průmyslu v Bruselu.

Evropská komise (EK) omezení ochrany vlků, jejichž populace se v zemích EU rozšiřují, navrhla už koncem loňského roku. Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová tehdy vyjádřila přesvědčení, že je nutné vyvážit ochranu vlků a zájmy chovatelů, kterým vlci ohrožují stáda dobytka. Ochránci přírody návrh kritizovali s tím, že data o vlčích populacích možnost jejich vybíjení neospravedlňují.

Nynější dohoda zástupců unijních zemí počítá s tím, že stupeň ochrany klesne z přísně chráněného na chráněný. Až návrh oficiálně schválí i ministři, bude předložen mezinárodnímu výboru rozhodujícímu o ochraně přírody stanovené Bernskou úmluvou. Tento dokument Rady Evropy, která není součástí Evropské unie, je závazný pro více než 50 států. Posun v této záležitosti by mohl nastat v prosinci.

Současná pravidla vycházejí podle EK z dat z konce 70. let minulého století, kdy byl vlk v Evropě zřídka vídaným druhem. V současnosti v některých zemích EU převyšuje velikost vlčí populace 1000 jedinců. Podle odhadů přírodovědců žije v 27 evropských zemích více než 15.000 vlků, jejichž počet za poslední desetiletí vzrostl o čtvrtinu. Omezení ochrany vlků prosazovalo zejména Finsko, které má s útoky těchto šelem velké problémy.

"Koncentrace vlčích smeček v některých evropských regionech se stala skutečným nebezpečím, zvláště pro dobytek. Aby aktivněji zvládaly kritické koncentrace vlků, žádají místní úřady o větší flexibilitu," uvedla už loni von der Leyenová.

K podobným a spíše okrajovým tématům se za unijní exekutivu obvykle vyjadřují spíše jednotliví komisaři než sama šéfka. Von der Leyenová, která je z Německa, se však ve věci vlků osobně angažuje od doby, kdy jí na farmě u Hannoveru vlk roztrhal jejího oblíbeného rodinného poníka jménem Dolly. Von der Leyenová ovšem v minulosti odmítla, že by měl návrh s tímto incidentem souvislost.

Tereza Šupová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů