Středa, 18. září 2024

Tip na podzimní víkend: Vydejte se s dětmi na úklid okolí vašeho bydliště

Podzim je krásné období plné barevných listů, chladnějšího vzduchu a příležitostí strávit čas venku. Pokud hledáte smysluplný tip na rodinnou aktivitu, co takhle spojit příjemné s užitečným? Vydejte se s dětmi na úklid okolí vašeho bydliště! Ať už žijete ve městě nebo na vesnici, určitě kolem sebe najdete místa, která by potřebovala trochu péče - od drobných odpadků až po větší černé skládky.

Tip na podzimní víkend: Vydejte se s dětmi na úklid okolí vašeho bydliště

Můžete naplánovat úklid na jakýkoliv den, kdy má vaše rodina volno a není vyloženě špatné počasí. Také se můžete zapojit do organizovaných úklidových akcí, jako je UKLIĎME ČESKO. Tato dobrovolnická iniciativa se zaměřuje na kolektivní úklid po celé zemi. Hlavní podzimní úklidový den v rámci World Cleanup Day 2024 připadá na pátek 20. září 2024. Uklízet však lze i o následujícím víkendu, nebo později na podzim. Přes 500 naplánovaných úklidových akcí a více informací, jak se do nich zapojit, najdete na jejich webových stránkách www.uklidmecesko.cz.

úklid s dětmi

Jak si úklid ozvláštnit?

S trochou kreativity lze z obyčejného sbírání odpadků udělat činnost, při které se budou bavit nejen děti, ale i dospělí. Co například vyzkoušet:

1. Jednoduché soutěže

Děti milují soutěžení a hry, a to je skvělý způsob, jak je udržet v akci:

  • Kdo najde největší odpadek? Udělejte z úklidu závod v hledání! Děti se mohou snažit najít největší kus odpadu - ať už to bude stará pneumatika, plastová láhev nebo větší kus papíru. Nebo třeba nejzajímavější/nejkurióznější/nejcennější...?
  • Kdo první naplní pytel? Tento úkol dává dětem jasný cíl a zrychluje jejich tempo. Rozdejte každému menší pytel na odpadky a vyhlaste soutěž, kdo ho naplní jako první. Pokud máte více dětí, můžete je rozdělit do týmů a dát jim větší pytle.
  • Kdo nejrychleji vyčistí své místo? Vymezte každému dítěti konkrétní prostor, který musí vyčistit. Může to být část chodníku, kus lesa nebo třeba menší parková plocha. Kdo svůj prostor uklidí nejrychleji, vyhrává.
  • FOTOsoutěž! Organizátoři ze spolku Ukliďme Česko pořádají tradiční fotosoutěž, do které se mohou zapojit všichni účastníci úklidových akcí a zasoutěžit si o zajímavé ceny třeba v kategorii "Děti a mládež" nebo "Kuriozita"...

2. Vytvořte si úklidovou mapu

Zajímavým způsobem, jak úklid obohatit, je vytvoření úklidové mapy. Nechte děti zakreslit oblasti, které během úklidu projdete, a označit na ní místa, kde našli nejvíce odpadu. Poté mohou mapu vybarvit nebo ozdobit.

3. Zapojte kamarády

Pokud máte starší děti, můžete pozvat i jejich kamarády. Děti rády tráví čas ve skupině, a když jsou obklopeny svými vrstevníky, mohou být při úklidu mnohem aktivnější a veselejší.

4. Odměňte se po úklidu

Po úspěšném úklidu je důležité si odpočinout a společně oslavit dobře odvedenou práci. Můžete si například uspořádat piknik v čistém parku, kde si děti budou moci užít výsledky svého snažení. Nebo si vyberte jinou oblíbenou rodinnou aktivitu - ať už je to procházka, návštěva cukrárny nebo hra na hřišti. Tím si děti odnesou pozitivní zážitek a budou mít větší chuť se do úklidu zapojit i příště.

Proč bychom měli s dětmi uklízet?

Kromě toho, že společně strávíte čas venku, dáváte dětem příklad, jak se starat o své okolí a přírodu. Učí se, že každá malá pomoc má význam a že čisté prostředí je něco, co se vyplatí chránit. Úklid také posiluje jejich smysl pro zodpovědnost a komunitu. Navíc, pocit dobře odvedené práce je skvělý nejen pro děti, ale i pro dospělé.

11 září, 2024 autorka:
Zdroj: https://www.prodeticokoliv.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů