Středa, 18. září 2024

Ministr zemědělství: Vodohospodáři se připravují na extrémní srážky, ve významných nádržích uvolňují prostor pro zachycení vody

Ministr zemědělství: Vodohospodáři se připravují na extrémní srážky, ve významných nádržích uvolňují prostor pro zachycení vody

Z Vltavské kaskády nyní odtéká dvakrát více vody, než do ní přitéká. Každou vteřinu to je 80 tisíc litrů vody, dispečink Povodí Vltavy navýšil odtok kvůli očekávaným srážek, které mají v následujících dnech zasáhnout Českou republiku. Odtoky z významných vodních děl zvýšili vodohospodáři i v dalších částech republiky, zejména v povodí Moravy a v povodí Odry, kde se předpokládají nejvydatnější deště.

,,Od včerejška jsem v kontaktu s vedením všech pěti podniků Povodí. Postupně jsme navýšili odtoky z významných vodních nádrží tak, abychom rozšířili retenční kapacitu pro zachycení předpokládaných vysokých srážek. Detailně sledujeme aktuální hydrologickou situaci i aktuální předpověď počasí a podle toho upravujeme manipulaci na jednotlivých vodních dílech. Naším cílem je zajistit dostatečný objem pro převod povodňových průtoků," řekl ministr zemědělství Marek Výborný.
Podniky Povodí preventivně zajišťují i nepřetržitou službu vodohospodářského dispečinku a také dostupnost provozních pracovníků, členů povodňových komisí a pracovníků technicko-bezpečnostního dohledu i mimo pracovní dobu. Povodí rovněž standardně prověřují připravenost a stav jednotlivých staveb a vybavení, jako jsou mobilní uzávěry nebo čerpadla. Kontaktují také představitele všech obcí, ve kterých by se v případě potřeby postavily připravené mobilní stěny.
Povodí Moravy začalo odpouštět zásobní objemy v nádržích Vranov, Vír, Mostiště, Bystřička, Plumlov a Slušovice. V minulém týdnu odteklo z významných vodních nádrží v povodí Moravy 10 milionů kubíků vody. Naplněnost vodních nádrží v povodí Moravy a Dyje je v rozmezí 65-95 %, významné nádrže mají zaplněno okolo 80 % zásobního prostoru.
Také v povodí Odry probíhají manipulace na významných vodních nádržích. Již dnes preventivně zasedá Povodňová komise státního podniku Povodí Odry. Na základě srážkoodtokových modelů a konzultace s Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ) budou případně odtoky z nádrží ještě navýšeny.
Povodí Vltavy navýšilo celkový odtok z Vltavské kaskády na 80 kubíků vody za vteřinu, což je dvojnásobek aktuálního přítoku. Podle posledních meteorologických předpovědí se očekává nejméně srážek v povodí Berounky. Významněji by měly srážky zasáhnout jižní část Šumavy a Vysočinu (tedy povodí Lužnice, Malše a Sázavy), proto bylo zahájeno postupné odpouštění Vltavské kaskády. Například Orlík dokáže v tuto chvíli zachytit až 200 miliónů metrů krychlových vody, Lipno má volnou kapacitu na zachycení 103 miliónů metrů krychlových.
Naplněnost významných vodních nádrží v povodí Labe je v rozmezí 61 až 93 %, aktuálně je vodohospodáři upouštějí, aby zvýšili retenční prostor. Povodí Ohře zatím s ohledem na předpověď neočekává situaci tak vážnou, jako ve zbytku republiky. Přesto jsou pracovníci podniku v pohotovosti a připraveni na situaci operativně reagovat.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů