Čtvrtek, 19. září 2024

Čeští vědci přispívají do evropské genové databáze ohrožených druhů

Čeští vědci přispívají do evropské genové databáze ohrožených druhů

Vědci se snaží vytvořit genovou databázi ohrožených druhů živočichů, rostlin a hub. Na projektu se podílejí i vědci z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR (AV ČR), který o tom informoval v tiskové zprávě. Konsorcium Evropského referenčního genomového atlasu (EGRA) se pokouší vytvořit genomy 98 ohrožených organismů. Genom je označení pro veškerou genetickou informaci uloženou v DNA a Češi se ve studii zaměřili zejména na analýzu genomů přehlížených druhů hub.

EGRA má zahrnovat většinu evropských eukaryotních, tedy mnohobuněčných, organismů. Cílem projektu je porozumět biologii ohrožených druhů a získané informace využít v praxi.

"Sekvenace genomů hub byla dosud vedena snahou podchytit druhy s potenciálním využitím v průmyslových technologiích nebo ty významné pro fungování ekosystémů, zapomínalo se ale na houby ohrožené vyhubením. Náš ústav upozornil, že na rozdíl od obratlovců jsou ohrožené houby z hlediska genomiky neoprávněně mimo střed zájmu, přestože právě porozumění jejich biologii by nám mělo napovědět, jak pro ně vytvořit vhodné podmínky," uvedl vedoucí projektu z Mikrobiologického ústavu AV ČR Petr Baldrian.

Jedním ze zkoumaných druhů hub byl například plstnatec bukový, který vzácně roste na mrtvém i živém bukovém dřevě. Genom tohoto druhu dává vědcům naději, že se podaří najít strategii pro jeho ochranu. "Sekvenace genomu této houby má z hlediska biologie spíše omezený význam. Máme ale jedinečnou možnost srovnání s genomy dalších dřevokazných hub, kterých je k dispozici několik set, a toto srovnání by nám mělo napovědět, proč je tento ikonický druh houby vzácný a proč ze středoevropských lesů ubývá," řekl Baldrian. Získané poznatky z projektu umožní navrhovat opatření, která mohou významně přispět k ochraně ohrožených druhů hub.

"V rámci konsorcia ERGA budeme jistě pokračovat ve studiu genomů dalších ohrožených druhů hub, abychom na základě analýzy mohli doporučit opatření pro jejich ochranu, například drobné úpravy hospodářského využití lesa. Prostřednictvím ERGA chceme být 'advokáty' studia hub, které jsou z hlediska ochrany často opomíjeny," dodal Baldrian.

Výsledky projektu publikoval v souboru výzkumných článků časopis npj Biodiversity.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů