Pátek, 20. září 2024

Klimatická změna dopadá tíživěji na ženy a dívky, upozorňuje v nové kampani CARE Česká republika

Klimatická změna dopadá tíživěji na ženy a dívky, upozorňuje  v nové kampani CARE Česká republika

Více dětských sňatků, méně času strávených ve škole i nucené vysídlování žen s malými dětmi. To jsou jen některé příklady toho, jak změny klimatu prohlubují nerovné postavení žen. Upozorňuje na to organizace CARE na základě dat a zkušeností, která posbírala na svých mezinárodních projektech.

Změna klimatu není jen ekologickou katastrofou, ale prohlubuje i společenské problémy. Nová kampaň Klimatická změna diskriminuje se soustřeďuje na genderové aspekty a ukazuje na zhoršování nerovností mezi pohlavími.
,,V organizaci CARE se věnujeme humanitárním a rozvojovým aktivitám po celém světě. A naši kolegové vidí přímo na místech, kde působí, jak extrémní počasí zhoršuje kulturně danou diskriminaci žen a dívek. Příběhy a data, která jsme poslední tři roky sbírali, dojem z praxe jen potvrdily," vysvětluje Katarína Král z CARE Česká republika.
Například v Somálsku musí kvůli suchu chodit dívky až 7 hodin denně pro vodu, místo aby seděly ve školních lavicích. V Bangladéši způsobily vlny horka růst počtu nucených sňatků o 50 %, týkají se přitom dívek ve věku pouhých 11-14 let.
Ženy jako součást řešení
,,Dříve mělo období setí svá data a měsíce. Nyní prší, i když pršet nemá," říká sedmapadesátiletá Virginie, domorodá farmářka a eko feministka, která vede svou komunitu k adaptaci na důsledky změny klimatu v Ekvádoru. ,,V našem společenství jsou to ženy, kdo podniká kroky," dodává.
A není to jediný příklad. Jak ve své kampani upozorňuje organizace CARE, právě ženy mohou být často hybateli změn, které pomohou společnosti se změnám klimatu přizpůsobit. Například právě v oblasti, kde žije Virginie založila CARE vůbec první agroekologickou školu pro ženy.
,,U nás těmto ženám říkáme klimatické hrdinky. Od Keni, přes Vietnam až po Latinskou Ameriku vzaly osud svých komunit do vlastních rukou a hledají nové postupy v zemědělství i dalších oblastech života. Je to Generace GenADAPT - nezbývá jim než se na nové klimatické podmínky adaptovat," doplňuje Katarína Král z CARE Česká republika.
Kampaň upozorňuje, že pokud si uvědomíme, že ženy nejsou pouze oběti, ale také součástí řešení, můžeme na změny klimatu i prohlubování genderových nerovností efektivněji reagovat. Veřejnost by se proto měla nejen zasazovat o rovné zastoupení žen a mužů v klimatických orgánech, ale také podporovat takové strategie či financované sbírky a projekty, které rovnost žen a mužů zohledňují.

6 způsobů diskriminace
Konkrétně organizace CARE upozorňuje na šest příkladů, jak klima diskriminuje ženy:
1. Roste násilí na ženách - Rwanda, Somálsko, ale třeba i Nepál: Předčasné opuštění školní docházky vystavuje dívky většímu riziku předčasných sňatků, ženské obřízky i hrubému domácímu násilí.
2. Horší možnost obživy - V Africe produkují ženy přibližně 70 % všech potravin, proto mají nepříznivé dopady změny klimatu dopad na jejich výnosy.
3. Klimatické vysidlování - Ve východní Africe je šest let extrémní sucho, což vede k novým uprchlickým vlnám. Bezpečnost a práva žen jsou přitom při migraci výrazně ohroženy.
4. Nerovné zastoupení při jednáních o klimatu - Průměrné zastoupení žen v globálních klimatických orgánech se pohybuje jen kolem 33 %.
5. Financování adaptačních opatření - Jen 2,9 % prostředků na rozvoj v oblasti klimatu považuje rovnost žen a mužů za svůj hlavní cíl, většina fondů tak přehlíží specifické potřeby a problémy žen.
6. Nedostatek vhodných strategií - Navzdory jasným důkazům o tom, že dopady změny klimatu jsou rozdílné z hlediska pohlaví, zůstává mnoho řešení v oblasti klimatu genderově slepých a nezohledňuje, jak strategie ovlivňují muže a ženy.
Kampaň Klimatická změna diskriminujeje osvětovou aktivitou organizace CARE Česká republika za podpory České rozvojové agentury. Jejím cílem je zvýšit povědomí o této problematice, a tak podpořit její správná řešení. Součástí jsou besedy, výstavy i další aktivity. Více na www.klimatickazmenadiskriminuje.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů