Pátek, 27. září 2024

Paddle Depacker - účinné zařízení pro rozbalování obalů

Paddle Depacker - účinné zařízení pro rozbalování obalů

Zpracování potravinového, kuchyňského (BRKO) a restauračního odpadu je stále důležitějším tématem v systému zpracování odpadu a recyklace. Existují řešení pro jeho zpracování například ve specializovaných kompostárnách či v tzv. bioplynkách - ve stanicích na výrobu bioplynu.

Problém ovšem nastává, pokud jsou některé potraviny ještě v původním obalu, v igelitových sáčcích či jiných nerozložitelných obalech. Představte si například palety či dokonce celé kamiony prošlých a neprodejných potravin, které je nutné ekologicky zpracovat. Pro tyto případy slouží důmyslné zařízená s názvem Paddle Depacker od nizozemské společnosti MAVITEC.
Paddle Depacker je kompaktní a výkonné řešení pro vybalování jakéhokoli druhu potravinového odpadu (např. od tyčinek, sušenek, chipsů, čokolády) a separaci organického materiálu. Výstupem je čistý organický produkt (> 99,7 %), mimořádně vhodný pro bioplynové stanice.
,,Zařízení Paddle Depacker lze využít také při sběru kuchyňského odpadu z domácností, kdy jsou zbytky potravin sbírané do různých sáčků spolu dalšími možnými obaly. Zařízení takový odpad opatrně rozmělní a pomocí vody a systému sít oddělí pevný a nerozložitelný odpad od biologické složky, kterou lze následně použít v bioplynových stanicích," říká Tatiana Hrádelová, ředitelka slovenské pobočky firmy ELKOPLAST.
Regionálním zástupcem firmy MAVITEC, jež Paddle Depacker vyrábí, je pro CZ i SK právě společnost ELKOPLAST, která zařízení nabízí. Společnost ELKOPLAST vedle prodeje či pronájmu zařizuje také prezentaci či školení pro práci se zařízením Paddle Depacker.
Možnosti využití jsou opravdu široké a své uplatnění Paddle Depacker najde ve sběrných dvorech, kompostárnách, třídících linkách či bioplynových stanicích.
Možnosti uplatnění PADDLE DEPACKER:
  • Odpad ze supermarketů
  • Odpad z domovních sběrných míst
  • Odpad z restaurací a hotelů
  • Vyřazené výrobky z továren
  • Ostatní vedlejší produkty potravinářské výroby
Jak Paddle Depacker funguje?
Celá balení obsahující biologicky rozložitelný odpad jsou do stroje dopravovány pomocí šnekového dopravníku. Při vstupu do stroje rotující hřídel s lopatkami rozbije materiál, ale neřeže jej, takže velikost obalů zůstává stejná. Díky rozmělnění je organická frakce nucena procházet vyměnitelnými síty. Úhel lopatek je nastavitelný, což umožňuje optimální dobu zdržení pro váš produkt. Vyčištěný obalový materiál opouští stroj na konci procesu a čistý organický materiál může být čerpán přímo na místo určení zákazníka, například do odpadových nádob či přepravníků.
Přednosti zařízení PADDLE DEPACKER:
  • Robustní provedení
  • Jednoduchý design s nízkými nároky na údržbu
  • Nejčistší organická směs: oficiální laboratorní testy ukazují čistotu > 99,7 %
  • Systém "Click & Go" pro jednoduchou výměnu lopatek a sít
  • Různé velikosti sít (6 - 50 mm)
  • Hydraulicky otevírané dveře pro snadné čištění
  • Bezšroubová výměna sít
  • Pevné provedení hřídele
  • Nerezové izolované kryty proti stříkající vodě pro tichý provoz
  • Dostupné v uhlíkové i nerezové oceli
Firma ELKOPLAST jakožto dodavatel tohoto zařízení na český, slovenský a maďarský trh vedle potřebné konzultace zařizuje také školení a zprostředkuje dopravu, prodej či dlouhodobý pronájem zařízení Paddle Depacker.
,,Pořádali jsme prezentace pro starosty obcí, správce sběrných dvorů, zpracovatele odpadu i pro členy asociace bioplynových stanic. Sdílíme zkušenosti spokojených zákazníků. Všichni jsou z toho zařízení nadšení," dodává Tatiana Hrádelová z firmy ELKOPLAST.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů