Školní jídelny již mohou darovat zbylé nevydané pokrmy - organizace Zachraň jídlo ukazuje, jak na to
Pilotní projekt darování školních obědů byl realizován na První jazykové základní škole v
Praze 4 a HSHMP se na tomto projektu podílela formou odborných konzultací.
Dalším zájemcům o tento projekt je HSHMP připravena pomoci nastavit příslušná opatření
tak, aby darování probíhalo v souladu s platnými hygienickými předpisy a obdarovaní
obdrželi nejen chutné, nutričně vyvážené ale zejména zdravotně nezávadné pokrmy a
potraviny
Organizace Zachraň jídlo udělala významný posun v oblasti darování zbylých nevydaných pokrmů ze školních jídelen. Na základě pilotního projektu a intenzivní komunikace s Ministerstvem financí, Ministerstvem zdravotnictví, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Hygienickou stanici hl. města Prahy a České školní inspekce nyní přichází s uceleným návodem pro školy, zřizovatele i charitativní organizace.
,,Darování jídla ze školních jídelen jsme si ověřili v praxi. Viděli jsme, že to opravdu funguje -
školy snižují náklady na likvidaci gastroodpadu, jídlo dostávají ti, kdo ho potřebují, a zároveň
chráníme životní prostředí," říká Denisa Rybářová, manažerka projektu Zachraň oběd.
Pilotní projekt ukázal, že darování jídla je nejen právně a hygienicky možné, ale také
efektivní. První jazyková základní škola v Praze 4 během tří měsíců úspěšně darovala 1 522
jídla, z toho bylo 668 porcí polévky, 614 porcí hlavního chodu, 155 porcí příloh, 85 svačin,
které by jinak skončili jako odpad. Škola je s výsledky natolik spokojena, že se rozhodla
pokračovat v darování i po skončení pilotní fáze. ,,Zapojení do projektu nám dává smysl -
snižujeme množství odpadu a zároveň pomáháme lidem, kteří to potřebují. Pilotní fáze nás
přesvědčila, že jde o dlouhodobě udržitelný přístup, který bychom rádi rozšířili i do dalších
škol v naší městské části," říká Irena Michalcová, 1. místostarostka městské části Praha 4.
Postup při darování jídla ze školních jídelen
Darování zbylých pokrmů ze školních jídelen je snadné pro školy i jejich zřizovatele.
Organizace Zachraň jídlo vyjasnila všechny potřebné kroky se zodpovědnými institucemi v
praktickém návodu Kroky k záchraně školních obědů. Zvláštní pozornost je v tomto návodu
věnována také hygienickým požadavkům. ,,Je důležité, aby školní jídelny aktualizovaly
postupy založené na zásadách HACCP, nastavily příslušné procesy darování a proškolily
své zaměstnance. Hygienická stanice hl. m. Prahy je připravena školám na území Prahy v
tomto ohledu pomoci nastavit příslušná opatření tak, aby darování probíhalo v souladu s
platnými předpisy a obdarovaní obdrželi nejen chutné, nutričně vyvážené ale zejména
zdravotně nezávadné pokrmy a potraviny," říká Anna Fűleová, ředitelka odboru hygieny dětí
a mladistvých Hygienické stanice hl. m. Prahy.
Zřizovatelé musí darování jídla ze svých příspěvkových organizací schválit, a uzavřít
trojstrannou smlouvu mezi jimi, školou a charitativní organizací. Právní stránka darování,
včetně správnosti darovacích smluv a celého postupu, byla zajištěna ve spolupráci s právní
kanceláří HAVEL & PARTNERS, která vytvořila vzorové darovací smlouvy. ,,Naším cílem
bylo připravit smlouvy tak, aby byly funkční, praktické, snadno použitelné a přizpůsobené
potřebám škol i charitativních organizací. Věříme, že tento vzor pomůže darování jídla
zjednodušit a zpřístupnit širokému spektru školních jídelen," vysvětluje Kateřina Slavíková,
partnerka společnosti HAVEL & PARTNERS.
"Díky spolupráci s organizací Zachraň jídlo mají všechny zapojené strany jistotu, že proces
darování je právně i hygienicky v pořádku a přináší reálné benefity." říká Michaela
Číhalíková, ředitelka organizace Zachraň jídlo.
Darované porce pomáhají
Darované pokrmy ze školní jídelny z pilotního projektu dostává charitativní organizace
Azylový dům pro rodiny s dětmi na Praze 4, který se zaměřuje na poskytování komplexní
podpory rodinám v krizových situacích. Ve školní jídelně obědy vyzvedávají zaměstnanci
azylového domu a následně si je klienti přebírají ve společné kuchyni, což zajišťuje rychlé a
efektivní předání pokrmů. ,,Jsme velmi rádi za možnost být součástí projektu ,,Zachraň
oběd", protože pro naše klienty, kteří se nacházejí v náročných životních situacích, je každý
úsporný krok obrovskou pomocí a má pozitivní dopad nejen na jejich každodenní život, ale
také na jejich psychickou pohodu." říká Dagmar Jelínková, vedoucí Azylového domu pro
rodiny s dětmi.
Mobilní aplikace pro rychlý proces darování
Důležitým předpokladem pro fungování projektu Zachraň oběd je stejnojmenná aplikace,
kterou Zachraň jídlo vyvíjí ve spolupráci se společností Etnetera Flow. Aplikace zajišťuje
snadnou evidenci darovaných pokrmů, přehlednou komunikaci mezi školami a příjemci a
umožňuje sledovat data o množství darovaného jídla.
,,Aplikace Zachraň oběd je pro celý proces klíčová. Umožňuje dárcům i příjemcům snadno
sledovat, kolik jídel bylo darováno, a evidovat všechny potřebné údaje, včetně času, dokdy
je třeba pokrmy spotřebovat. Zajišťuje tak dodržování hygienických požadavků," doplňuje
Denisa Rybářová.
Klíčové body tiskové zprávy:
? Legislativní podpora: Organizace Zachraň jídlo disponuje kompletními právními
dokumenty a vyjádřeními od ministerstev, které se procesu dotýkají (MZd, MF,
MŠMT) a potvrzují realizovatelnost darování nespotřebovaných pokrmů ze školních
jídelen.
? Pilotní úspěch: První jazyková základní škola v Praze 4 se stala úspěšným
příkladem dobré praxe, který inspiruje další školy.
? Praktický návod: Organizace vydává přehledný návod Kroky k záchraně školních
obědů pro školy, zřizovatele a charitativní organizace, který popisuje povinnosti
všech zapojených aktérů.
? Udržitelný přístup: Darování jídla přispívá ke snižování gastroodpadu, optimalizaci
provozu školních jídelen a podpoře sociálních projektů.
Více informací
Praktický návod Kroky k záchraně školních obědů i kompletní příručka Jak darovat hotové
pokrmy jsou k dispozici na webu www.zachranobed.cz.