Středa, 2. října 2024

IEA: Ztrojnásobení kapacity obnovitelných zdrojů do roku 2030 je dosažitelné

IEA: Ztrojnásobení kapacity obnovitelných zdrojů do roku 2030 je dosažitelné

Cíl ztrojnásobit kapacitu obnovitelných zdrojů energie do roku 2030 a snížit spotřebu fosilních paliv je dosažitelný. Bude ale vyžadovat velký tlak na odstranění překážek, jako je vydávání povolení a připojení k síti. Ve své dnešní zprávě to uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Téměř 200 zemí se na loňském klimatickém summitu COP 28 v Dubaji dohodlo na dosažení nulových čistých emisí v energetice do roku 2050 a zavázalo se ztrojnásobit kapacitu obnovitelných zdrojů energie, jako je větrná a solární. Větší kapacita obnovitelných zdrojů ale sama o sobě nesníží spotřebu fosilních paliv a náklady pro spotřebitele, uvedla agentura.

Pro plné využití výhod ze splnění cíle však státy musejí společně usilovat do roku 2030 rovněž o vybudování a modernizaci 25 milionů kilometrů elektrických sítí. Svět bude také potřebovat kapacitu pro skladování energie v objemu 1500 gigawattů (GW). Z toho 1200 GW musí pocházet z bateriových úložišť, což je patnáctinásobný nárůst proti dnešní úrovni.

Země se také na summitu zavázaly zdvojnásobit opatření v oblasti energetické účinnosti, která by pomohla omezit spotřebu energie. Tento cíl ale bude vyžadovat, aby vlády učinily z účinnosti větší politickou prioritu.

Emise z globálního energetického sektoru byly loni rekordní. Ztrojnásobení kapacity obnovitelných zdrojů energie a zdvojnásobení opatření v oblasti energetické účinnosti s cílem snížit spotřebu energie by mohly do konce desetiletí snížit celosvětové emise skleníkových plynů o deset miliard tun ve srovnání s tím, co se jinak očekává, uvádí zpráva.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů