Pátek, 11. října 2024

Vodíkoví experti se mohou zrodit již na střední škole

Vodíkoví experti se mohou zrodit již na střední škole

Jak vyvolat u studentů středních škol zájem o vodíkové technologie, aby s nimi chtěli spojit svou profesní kariéru? Jaký způsob spolupráce mezi odborníky, komerční sférou a školami by si představovali samotní pedagogové? A jaké konkrétní kroky udělat pro to, aby české střední školství podchytilo co nejvíce technicky talentovaných žáků?

I na tyto otázky hledali odpovědi účastníci kulatého stolu s názvem ,,Význam vodíkového vzdělávání pro studenty SŠ a rozvoj české ekonomiky", který 25. září pořádala Česká vodíková technologická platforma (HYTEP) společně se Střední odbornou školou - Centrem odborné přípravy a Gymnáziem v pražských Hrdlořezech.
Setkání se účastnili odborníci z HYTEP, komerčního sektoru a akademické sféry a nabídlo jedinečný prostor pro diskusi a výměnu zkušeností týkající se vodíkových technologií, jejich popularizace u mladé generace či potřeb podniků.
,,Na setkání došlo k efektivní výměně zkušeností a poznatků, a ředitelé škol si tak mohou neprodleně korigovat nápady, které se vztahují k přípravě vodíkového vzdělávání, respektive začleňování témat spojených s vodíkovými technologiemi do studijních programů," vyzdvihla Šárka Waisová, senior specialistka strategie a legislativy České vodíkové technologické platformy (HYTEP).
Kulatého stolu se kromě odborníků z HYTEP zúčastnila desítka ředitelů středních odborných škol z Prahy a okolí, přítomen byl rovněž i zástupce Národního pedagogického institutu a Ministerstva průmyslu a obchodu. Komerční sektor reprezentovali někteří zástupci členských firem HYTEP, konkrétně František Humhal ze společnosti GasNet, Oldřich Kotyza ze společnosti Dräger Safety či Tomáš Machek z Messer Technogas.
,,Podniky dostaly možnost informovat ředitele středních odborných škol o tom, jaké pracovníky v oblasti vodíkových technologií a obnovitelných plynů poptávají a kde za zaměstnavatele vidí největší slabinu absolventů, kteří přicházejí ze středních škol. Ředitelé naopak dostali možnost zjistit, jaký typ absolventů je poptáván na pracovním trhu," podotkla Šárka Waisová.
Vodík lze popularizovat řadou způsobů, klíčoví budou schopní pedagogové
Vodíkové technologie jsou ve světě, Evropě i v ČR na vzestupu, a to se již nyní promítá i do zvýšené poptávky firem po absolventech specializovaných na tuto oblast. Podle odborníků je proto nezbytné přiblížit svět vodíku již středoškolákům, a to zajímavou a poutavou formou. Jen tak se dá očekávat, že se tomuto oboru budou chtít věnovat i při následném vysokoškolském studiu.
,,Pokud má proběhnout transformace celé ekonomiky na bezemisní, respektive nízkoemisní technologie, tak budou nutní pracovníci schopní tuto transformaci realizovat. S tím souvisí i potřeba kvalifikovaných odborníků. V České vodíkové technologické platformě (HYTEP) i na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) se snažíme tématiku vodíkových technologií přibližovat jak studentům, tak veřejnosti - například během Dnů vědy, Noci vědců a dalších podobných akcí," uvedl Martin Paidar, místopředseda představenstva HYTEP a vysokoškolský pedagog na VŠCHT, který se dlouhodobě zabývá rozvojem a popularizací vodíkového vzdělávání.
Klíčovou roli při motivaci studentů k zájmu o vodíkové technologie budou podle Paidara hrát kvalitní a zkušení pedagogové. ,,Motivovat studenty, aby si vybrali právě vodík, je dnes poměrně složité a velmi závisí na jejich učitelích. Zvláště u technických oborů, kde učitel snadno najde uplatnění i mimo školu a za lepší mzdu, je o kvalitní pedagogy nouze. Na nižších stupních škol není problém nadchnout studenty pro jakýkoliv předmět, ale bohužel stejně lehce je lze i odradit. Věřím, že se zvýšeným ohodnocením učitelů bude přibývat pedagogů, kteří jsou schopni studenty zaujmout," podotýká Paidar, který zároveň hodnotí jako velmi pozitivní fakt, že se střední školy aktivně zajímají o zapracování tématu vodíkových technologií do své výuky.
,,My jsme schopni studentům ukázat úspěchy, například důlní speciál na vodík od TATRA TRUCKS nebo rozvíjející se provoz vodíkových autobusů a vlaků, ale to jsou spíše nárazové akce. Ovšem pokud se nám podaří studenty a jejich okolí přesvědčit, že vodíkové technologie zajistí dobrou kariéru a zajímavou práci, tak to bude velký úspěch," dodává Martin Paidar.
Školy zájem o vodík mají, uvítají workshopy, praxe i výukové materiály
Akci pro ředitele středních odborných škol a zástupce vodíkové ekonomiky pozitivně hodnotí i její účastníci ze středoškolské sféry. ,,Vodíkové technologie vnímáme jako součást budoucnosti energetiky a průmyslu, a proto považujeme za důležité, aby naši učitelé a žáci byli s těmito inovacemi seznámeni co nejdříve. Diskuse u kulatého stolu ředitelů vzdělávacích institucí, představitelů firem, profesních asociací a státní správy nám umožní lépe pochopit, jakým směrem se vodíkové technologie vyvíjejí a jaké dovednosti budou v budoucnu pro naše žáky klíčové. Tímto způsobem můžeme zajistit, že vzdělávací plány zůstanou aktuální a připraví naše žáky na potřeby pracovního trhu, zejména v oblastech, které budou hrát zásadní roli v rozvoji české ekonomiky. Zároveň taková spolupráce pomáhá budovat užší vazby mezi středními školami a průmyslem, což považujeme za nezbytné pro úspěšnou přípravu budoucích odborníků," zhodnotila Romana Štádlerová z pořádající Střední odborné školy - Centra odborné přípravy a Gymnázia v pražských Hrdlořezech.
Podle Štádlerové mohou jednotliví aktéři kulatého stolu z komerční a odborné sféry středním školám pomoci v řadě oblastí. ,,Především nám mohou poskytnout aktuální poznatky z praxe a přímý přístup k nejnovějším inovacím v oboru. Díky jejich zapojení by naši žáci mohli získat lepší povědomí o reálném uplatnění vodíkových technologií v průmyslu, energetice a dopravě," uvedla Štádlerová.
Školy by podle ní nejvíce uvítaly workshopy a přednášky odborníků přímo z firem zaměřených na vodíkové technologie, které žákům zprostředkují nejnovější trendy a aplikace, a dále také možnost praxí ve firmách, kde by žáci měli příležitost získat přímé zkušenosti s technologiemi, které se ve školním prostředí nenabízejí. Stejně tak mají střední školy zájem o podporu při vývoji výukových materiálů, aby jejich vzdělávací obsah reflektoval aktuální potřeby trhu a inovace. ,,Neméně důležitá je pro školy také podpora vybavení technického zázemí, aby žáci měli možnost pracovat s moderními technologiemi už během studia," uzavřela Štádlerová.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů