Středa, 16. října 2024

Město Nymburk plánuje výstavbu devíti fotovoltaických elektráren

Město Nymburk plánuje výstavbu devíti fotovoltaických elektráren

Cílem projektu je postupné snížení energetické náročnosti městských budov a zvýšení energetické soběstačnosti. Nymburk toho chce dosáhnout instalací fotovoltaických elektráren na budově Relaxačního centra Labe, zimního stadionu a na dalších sedmi budovách, které vlastní. Realizace bude financována prostřednictvím dotačních programů.

Město Nymburk vyhlásilo veřejnou zakázku na zpracování projektové dokumentace výstavby fotovoltaických elektráren (FVE). Důraz je kladen na ekonomickou efektivitu projektu, zpracování potřebné dokumentace a zajištění nezbytných schválení, včetně statických posudků a požárně bezpečnostního řešení. Mezi vybrané budovy, které by se mohli stát součástí tohoto zeleného projektu, patří například základní a mateřské školy, poliklinika i budova technických služeb.

,,Projekt zohledňuje specifické potřeby a možnosti každého objektu, přičemž se rovněž uvažuje o sdílení elektrické energie mezi městskými budovami. Důležité bude posoudit stav a statiku jednotlivých objektů, zda jsou střechy schopné nést zatížení fotovoltaickými panely. Pokud budova v této fázi posouzení vyhoví, přistoupí se k dalšímu stupni projektu, včetně stavebního povolení a prováděcí dokumentace. Následně budeme usilovat o dotaci na realizaci, která výrazně zkrátí návratnost investice. Naším cílem je nejen snížit energetické náklady městských budov, ale také přispět k ochraně životního prostředí a dlouhodobé udržitelnosti v rámci schválené energetické koncepce města Nymburk," uvedl místostarosta Zdeněk Vocásek.

Největší fotovoltaická elektrárna je plánována na Podnikatelském inkubátoru s výkonem
200 kWp, dále na Poliklinice Okružní s výkonem 109 kWp a na Základní škole Letců R. A. F., kde je plánovaný výkon 100 kWp. Instalace jsou dále plánovány na Základní škole Komenského (50 kWp), Technických službách (45 kWp), MŠ Sluníčko (29 kWp) a v kuchyni Hlahol (20 kWp). Tyto objekty získají instalace o menším, ale stále významném výkonu.

Samostatně jsou plánovány dvě fotovoltaické elektrárny na objektu nového Relaxačního centra Labe (210 kWp) a na probíhající stavbě Zimního stadionu, kde se počítá s instalací o výkonu 100 kWp.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů