Pátek, 11. října 2024

Město Jičín bude investovat do rekultivace skládky a do rozšíření kompostárny

Město Jičín bude investovat do rekultivace skládky a do rozšíření kompostárny

,,Na konci loňského roku byla zbývající kapacita skládky odhadována na ca 70 000 m3. Když vezeme v úvahu, že na skládku je přijímáno 10-12 tis. tun odpadů ročně, rozšířením skládky si zajistíme skládkování minimálně do roku 2030 a je předpoklad, že i o další roky. Pokud nepodnikneme patřičné kroky, musel by se odpad vozit na jiné skládky nebo do spaloven, a to by se značně prodražilo," říká místostarosta Mgr. Alena Stillerová.

Záměrem je rekultivace skládky a navýšení současné kóty skládky, kdy současná kóta je 310 m n. m., přičemž projekt pracuje s navýšením na 313 m n. m., čímž dojde k navýšení kapacity přibližně o 24 tisíc m3 odpadu. Součástí projektu je rekultivace svahů kóty a vybudování stálé obslužné komunikace. Projekt je zcela nezbytný, protože skládka se přibližuje své kapacitě a obslužná komunikace již nejsou vyhovující z hlediska provozu. Navýšení kóty zajistí, že město Jičín nebude muset hledat jiné odbytiště směsného odpadu, tedy alespoň ne v nejbližších letech. Schválené financování akce je ve výši 39 milionů Kč.

Životnost skládky může prodloužit každý občan i firma, a to tříděním odpadu. Separovaný odpad je svážen na třídicí linku a Technické služby města Jičína ho prodávají jako komoditu. Separovaný odpad tak nezůstává v Jičíně a nezatěžuje skládku, avšak odpad z černých popelnic jde bez dalšího dotřídění přímo na ni.

Město Jičín plánuje rozšířit kompostárnu při skládce Popovice - Libec. Současná plocha kompostárny je 2 855 m2 a záměrem je rozšířit ji na 4 900 m2. V posledních letech se velmi navyšovala produkce kompostu. Zájem o koupi kompostu mají soukromé osoby, okolní obce i firmy. Jde o ceněnou surovinu. Projekt spočívá nejenom v rozšíření plochy kompostárny, ale i v nákupu techniky včetně svozového vozidla, drtiče odpadu, třídicích sít a fermentačních boxů, které zajistí rychlejší zrání rostlinného odpadu. Zatímco nyní je kapacita kompostárny 1500 tun, který mohou využívat pouze Technické služby města Jičína, po rozšíření se kapacity kompostárny navýší až na 3500 tun a umožní se prodej vzniklého kompostu. Kompost bude mít kvalitu hnojiva dle platných norem. Schválené financování na tuto akci je ve výši 67 milionů Kč.

Oba záměry odpovídají požadavku Technických služeb města Jičína, jež zajišťují svoz odpadu v Jičíně. Vychází také ze studie odpadového hospodářství, kterou si město Jičín nechalo zpracovat v roce 2020.

http://www.mujicin.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů