Středa, 16. října 2024

E.ON otevírá v Českých Budějovicích svůj největší dobíjecí hub v tuzemské síti E.ON Drive

E.ON otevírá v Českých Budějovicích svůj největší dobíjecí hub v tuzemské síti E.ON Drive

Nových pět dobíjecích stanic a výkon 1 000 kW. U českobudějovického hypermarketu Globus je otevřen nový dobíjecí hub, který řidičům elektromobilů nabídne nejvýkonnější dobíjecí stanice v Jihočeském kraji a zároveň disponuje i největším počtem dobíjecích bodů na jednom místě nejen na jihu Čech, ale také v celé síti E.ON Drive v České republice. V novém hubu nabije naráz až deset elektromobilů a když se k tomu přidá dosavadní 50 kW stanice, nabíjet v této lokalitě může až dvanáct vozů najednou.

,,Jsme rádi, že konečně můžeme vstoupit do realizační fáze našich projektů dobíjecích hubů s našim dlouholetým partnerem, společností Globus. Společně jsme tak na jih Čech přinesly možnosti dobíjení, které tady dosud chyběly. Stanice Alpitronic o výkonu až 300 kW jsou zárukou toho, že řidiči dobijí rychle na další stovky kilometrů. Další stanice o výkonech 50 kW jsou tu pak pro ty, kteří tolik nechvátají a dobíjení chtějí spojit například s nákupem. Pro zákazníky to znamená výrazné navýšení komfortu a každý si může vybrat dobíjení dle svých potřeb. Díky obchodnímu centru tady mají maximální zázemí od restaurace po množství obchodů," vysvětluje Martin Klíma, jednatel společnosti E.ON Drive Infrastructure, která má v rámci skupiny E.ON výstavbu a správu veřejné dobíjecí sítě na starost. A dodává také, že hub je umístěn strategicky u důležitých dopravních tepen - silnice E49 směrem na Písek a Plzeň a tzv. budoucí severní spojky.
Dobití za pár minut
Řidičům jsou u Globusu v Českých Budějovicích nově k dispozici tři stanice o výkonech 300 kW a dvě nové stanice 50 kW. Navíc mohou řidiči využít i další 50 kW stanici, která je u Globusu už několik let a patří k nejvyužívanějším místům na jihu Čech. Jen v letošním roce na ní zákazníci dobíjeli 1 604 krát a dobili přes 27,6 MWh elektrické energie, což je za tři čtvrtě roku skoro stejné množství jako za celý loňský rok. Řidiči mohou při dobíjení využít kartu E.ON Drive, čip nebo aplikaci a ti neregistrovaní pak mohou dobíjet i klasickou platební kartou. Stanice jsou totiž vybaveny platebními terminály. A v rámci testování nových terminálů mohou řidiči při platbě právě přes terminál u Globusu v Českých Budějovicích dobíjet za zvýhodněnou cenu 9,90 Kč za kWh až do konce listopadu.
Výstavba byla složitá
Výstavba dobíjecího hubu byla poměrně složitá, protože společnost Globus před nedávnem rekonstruovala svá parkovací místa a nebylo žádoucí do nich zasahovat. Zároveň výstavba minimálně zasahovala i do stávající zeleně tak, aby celý proces odpovídal klimatickému plánu města České Budějovice. ,,Asi nejnáročnější byl průtlak a zavlečení kabelů pod parkovištěm od dobíjecích stanic po trafostanici," říká vedoucí výstavby Michal Kocáb, projektový manažer společnosti E.ON Drive Infrastructure a dodává, že celá lokalita je zároveň projektována s maximální ohleduplností i pro osoby s pohybovým omezením. Například displeje jsou záměrně umístěné níže, aby bylo možné je snadno obsluhovat. Pro snadnou manipulaci s kabelem byl instalován takzvaný kabelový management. Okolí dobíječek nemá klasické obrubníky, parkovací místa jsou širší.
Dobíjecích hubů se dočkají i další lokality sítě hypermarketů Globus
V Českých Budějovicích se jedná o první otevřený dobíjecí hub u hypermarketu Globus v Česku. Identický standard E.ON s Globusem chystají napříč všemi lokalitami hypermarketů Globus v České republice. Aktuálně stavební práce již započaly například v Karlových Varech nebo v Olomouci.
,,Elektro nabíjecí stanice jsou součástí naší nabídky rozšířených služeb hypermarketu. Zákazníci si dnes přirozeně chtějí během svého nákupu v obchodě svůj elektromobil plně dobít. Poptávku po rychlém nabíjení aut zaznamenáváme ve všech našich hypermarketech. Rozšíření o dobíjecí hub s vysokým výkonem je tak velmi vítáno a považujeme jej za velkou výhodu pro naše zákazníky. Na rozšiřování hubu v dalších oblastech intenzivně s partnerem E.ON spolupracujeme. Je to i nedílnou součástí naší strategie udržitelnosti," říká Aneta Turnovská, tisková mluvčí Globus.
O síti E.ON Drive
Společnost E.ON Drive Infrastructure je jedním z největších provozovatelů veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily v 10 zemích Evropy. V České republice pokrývá síť E.ON Drive všechny kraje a aktuálně má v Česku 531 dobíjecích bodů na 261 stanicích ve 200 lokalitách.
Rozvoj dobíjecích hubů s kombinací ultrarychlého a rychlého nabíjení je něco, co mohou řidiči v síti E.ON Drive vidět stále častěji. ,,Aktuálně máme rozpracované velké množství projektů po celé České republice a jen do konce letošního roku bychom chtěli uvést do provozu minimálně dalších 60 dobíjecích bodů," doplňuje Martin Klíma s tím, že nových lokalit se v nejbližší době dočkají řidiči elektromobilů v Hradci Králové, Brně nebo České Třebové. Před nedávnem vznikly nové huby v síti E.ON Drive například v Horních Počernicích v Praze, u Velké Bíteše nebo v Moravských Budějovicích.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů