Pátek, 11. října 2024

Anti food-waste platformy Nesnězeno a Munch již zachránily přes 3 miliony balíčků potravin, které by jinak skončily v koši

Anti food-waste platformy Nesnězeno a Munch již zachránily přes 3 miliony balíčků potravin, které by jinak skončily v koši

Společnosti Nesnězeno a Munch, které tvoří největší středoevropskou platformu bojující proti plýtvání jídlem, pokořily další významný milník. Společně již zachránily více než 3 miliony balíčků potravin, které by se jinak musely vyhodit. Jen v České republice pak uživatelé Nesnězeno zachránili už 725 tun potravin v celkovém počtu 610 tisíc balíčků.

Plýtvání potravin je celosvětový problém, který má přímý dopad také na klima - 8-10 % emisí CO2 způsobených lidskou činností vzniká právě v důsledku plýtvání. V České republice každý obyvatel ročně dle Eurostatu vyhodí průměrně 91 kg potravin a potravinový odpad tvoří jednu třetinu veškerého odpadu v domácnostech. Evropané dle organizace Feedback EU pak ročně vyhodí přes 153 milionů tun potravin v hodnotě přibližně 143 miliard.
I v kontextu samotného plýtvání se tak stále více prosazují anti-food waste iniciativy, které reagují na rostoucí zájem lidí o ekologické chování, jako je recyklace nebo omezování jednorázových plastů. Zároveň se snaží poukázat na dopad plýtvání potravinami.
Společnost Munch vstoupila na trh v roce 2020 a nyní má více než 4 000 partnerů ve čtyřech zemích (Maďarsko, Česká republika, Slovensko a Rumunsko) - od pekáren, restaurací a kaváren až po hotely, supermarkety a nezávislé obchody - včetně mezinárodních partnerů, jako je PENNY, SPAR, Auchan a nejznámější světový kávový řetězec Starbucks. Tito partneři se zásadním způsobem podíleli na dosažení třímilionového milníku.
V České republice se Nesnězeno spojilo s partnerem Munch v roce 2022 a od té doby využívají společných synergií. Češi na platformě již zachránili v ČR přes 725 tun potravin v celkovém počtu 610 tisíc balíčků. Čtvrtinu prodaných balíčků na platformě Nesnězeno tvoří jídla z restaurací, 18 % pekárny, 27 % obchody s jídlem, 20 % kavárny a 7 % cukrárny. Nesnězeno spolupracuje v ČR s řadou významných partnerů. Spolu se Starbucks ve třech zemích platforma zachránila již přes 60 tisíc jídel z 94 poboček, díky spolupráci s Penny výhodné balíčky zlevněných potravin s blížícím se datem spotřeby a partnerem je například i pražský hotel Hilton, který v aplikaci nabízí nesnědená jídla.
,,Není to tak dávno, kdy jsme oznamovali milník v podobě 2,5 milionu zachráněných balíčků. Pokoření další mety je pro nás potvrzením toho, že jsme se vydali správnou cestou a že boj proti plýtvání má smysl. Koneckonců důkazem je obrovský zájem Čechů napříč regiony, díky kterému bychom chtěli s Nesnězeno do konce roku pokrýt celou ČR," dodává Jakub Henni, CEO Nesnězeno.
Nesnězeno funguje na jednoduchém principu. Podniky zapojené do platformy mohou na webu či v aplikaci nabídnout balíček potravin či jídel, které by jinak musely vyhodit, se slevou 50-70 %. Uživatel si jej zakoupí a pak vyzvedne v provozovně. Díky tomu nejen ušetří, ale zároveň zachrání kvalitní jídlo a pomůže omezit plýtvání potravinami.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů