Sobota, 12. října 2024

Déšť nezastavíme. Naučme se s ním dobře hospodařit

Déšť nezastavíme. Naučme se s ním dobře hospodařit

Dešťová voda zalévá trávníky a stromy ve městech, ale zároveň často přetěžuje kanalizační síť. Zalévá i pole, ale zároveň z něj při přívalových deštích odnáší ornici. Zastavit ani přivolat déšť neumíme. Můžeme se ale učit s dešťovou vodou hospodařit. O tom, jak to dělat správně a systematicky, bude mezinárodní konference POČÍTÁME S VODOU 2024, která se koná 7. listopadu 2024 v Praze s možností účastnit se i online.

Základem přírodě blízkého hospodaření s dešťovou vodou je napodobit přirozený koloběh vody a zabránit rychlém odtoku srážkových vod. Využívá se k tomu modro-zelená infrastruktura, kde modré - vodní prvky sytí ty zelené - stromy a další vegetaci.
Tento systém je zároveň nepostradatelný pro zlepšení kvality vody, která se vsakuje do půdy či odtéká do vodních toků. A letošní 10. ročník konference se zaměří právě na kvalitu vody. Jak může správně navržené opatření hospodaření s dešťovou vodou kvalitu vody ovlivnit? Čím je důležitý vodohospodářský detail při realizaci stavby?
Příspěvky z Barcelony a Vídně osvětlí současný přístup velkých evropských měst k adaptaci na změnu klimatu. Dozvíme se o německém a švédském systému výstavby modro-zelené infrastruktury. Konkrétní příklady teoretických i praktických přístupů ovlivňujících kvalitu vody nám představí čeští řečníci z Prahy a Mnichova Hradiště.
Ekocentrum Koniklec, které konferenci každoročně pořádá, letos přiveze například bývalého hlavního architekta Barcelony Xaviera Matilla Ayalu, který stojí mimo jiné za prosazováním tzv. superbloků. Inspiraci ze Švédska zprostředkuje Helen Johansson, majitelka a zakladatelka tzv. Green Blue Guide (Modro-zelený průvodce) ve švédském Malmö. A město Vídeň představí Jürgen Preiss, vedoucí prostorového plánování Města Vídeň.
Pro ty, kdo se zabývají tvorbou veřejného prostoru a dešťovou vodou, je konference místem pro inspiraci, učení se a sdílení. Navazování nových kontaktů navíc letos podpoří možnost zúčastnit se společenského večera, který na konferenci navazuje.
Veškeré informace ke konferenci najdete na webu www.pocitamesvodou.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů