Neděle, 20. října 2024

Nové knihy - Ptačí svět očima fotografa

Nové knihy - Ptačí svět očima fotografa

Svět ptáků je pestrý a rozmanitý. A přesně taková je i výjimečná foto-kniha Ptačí svět očima fotografa, která je vizuálně velkolepou výpravou do fascinujícího světa ptáků, jak jej netradičním a originálním způsobem zachytil publicista, fotograf, cestovatel, spisovatel, ornitolog a ptáčkař Tomáš Grim.

Ptačí svět v jeho podání okouzlí nejen pestrostí druhů, barev a životních stylů opeřenců, ale také originálními způsoby pořízení snímků, netradičními úhly pohledu či pozoruhodnými detaily ze života ptactva celého světa.

Vydejte se na vizuálně velkolepou výpravu do fascinujícího světa ptáků, které zachytil fotograf, publicista, cestovatel a ornitolog Tomáš Grim. Ptačí svět v jeho podání okouzlí pestrostí druhů, barev a životních stylů i originálními způsoby pořízení snímků a inspirativním textem.

Toto jedinečné nahlédnutí za oponu ptačího světa je výběrem nejlepších snímků, které autor zachytil v průběhu sedmi let cestování po všech sedmi kontinentech. Každý snímek autor doplňuje příběhem jeho pořízení a zajímavostmi ze života zobrazeného druhu, které dává do souvislostí ptačí biologie, ochrany přírody a svého pohledu na svět. Šíří záběru se kniha stává poutavým čtením nejen pro fanoušky ornitologie a pozorovatele přírody, ale zaujme i fotografy - příběhy popisují i technické pozadí vzniku snímků a proč jsou mnohdy jiné, než bývá zvykem.

O autorovi

Ptačí svět očima fotografa

Tomáš Grim

Tomáš Grim (*1973) procestoval 85 zemí a pozoroval 4 500 ptačích druhů. Je spoluautorem knihy The Cuckoo: The Uninvited Guest (Kukačka: nezvaný host), která vyšla ve čtyřech jazycích a získala prestižní britskou cenu Nejlepší ptačí kniha roku (BB/BTO 2017). Za ,,propagaci a popularizaci české ornitologie u nás i ve světě" získal Cenu České společnosti ornitologické (2019). Jako jediný český badatel je každoročně na stanfordském seznamu nejcitovanějších vědců světa v celoživotních i výročních kategoriích ,,behaviorální vědy" a ,,ornitologie". Jeho výzkumná témata zahrnují mj. hnízdní parazitismus, ptačí urbanizaci a ptačí invaze. Ve svých 41 letech získal na Univerzitě Palackého v Olomouci titul profesora. V roce 2018 z akademické sféry odešel a vytvořil si vlastní profesi freebird - ptáčkař a popularizátor ptactva, vědy a ochrany přírody na volné noze. V roce 2024 se na akademickou půdu vrátil na částečný úvazek na Ostravské univerzitě. Fotografovat ptactvo začal pravidelněji v roce 2013, fotografem se ale podle vlastních slov stal až v roce 2024, kdy začal spolupracovat s holandskou fotoagenturou AGAMI. V posledních letech jeho snímky získaly pozornost v našich i zahraničních fotosoutěžích: Bird Photographer of the Year (2023, 2024), Nature Photographer of the Year (2023, 2024), Focusing on Wildlife (2023) a Czech Nature Photo (2022, 2023, 2024).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů