POTRAVINÁŘSTVÍ NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI

12-14.11.2024

Konference

V čase, kdy se osa planety prohýbá pod tíhou rostoucí populace i klimatických změn, stojíme před zásadní výzvou, jak přizpůsobit rostoucí potravinářskou výrobu a současně zachovat kvalitu i bezpečnost potravin a v neposlední řadě zvýšit konkurenceschopnost.

Našim cílem je seznámit účastníky s environmentálními dopady potravinářských výrob a identifikovat příležitosti k jejich nastartování udržitelným směrem prostřednictvím vědy, výzkumu a inovací, a to nejen v kontextu snížení uhlíkové stopy a emisí. Současně se podíváme na aktuální směrování evropské politiky a jak nastavit obchodně výrobní strategie v kontextu nefinančního ESG reportingu.

Hlavní témata:

  • Problémy a výzvy jednotlivých oborů potravinářského průmyslu;
  • Výsledy vědy, výzkumu, inovací a příklady správné praxe;
  • Legislativa, trendy a aktuální směrování EU;
  • Zlepšení postavení provozu/firmy v ESG reportingu;
  • LCA, uhlíková stopa, vodní stopa jako kritéria udržitelnosti provozu;
  • Využívání udržitelnějších surovin a zvyšování jejich výtěžnosti;
  • Minimalizace odpadů a efektivní využívání vedlejších produktů;
  • Využití neprodaných či znehodnocených produktů;
  • Čištění odpadních vod, membránové procesy, získávání cenných složek a recyklace vod;
  • Kompostování a anaerobní digesce coby jako poslední možnost využití toho, co nejde zhodnotit lépe;
  • Snižování energetické náročnosti a využití alternativních zdrojů energií.

Konference je určena:

  • Vědeckým pracovníkům a pedagogům k prezentaci výsledků výzkumů v předmětné oblasti formou srozumitelnou a přínosnou nejen odborné veřejnosti,
  • Vedoucím osobám, manažerům ESG / udržitelnosti i technologům v provozech potravinářského průmyslu, aby se seznámili s výzkumnými tématy a projekty, na kterých se v ČR a SR pracuje, s cílem převzetí nebo rozvinutí dosažených výsledků v praxi a vylepšení svého postavení v rámci ESG reportingu,
  • Odborným zaměstnancům státní správy a dalším zájemcům o problematiku.

Konference je připravována ve spolupráci s Potravinářskou komorou.

Místo konání akce:
Hustopeče, Hotel Amande
Adresa konání akce:
Husova 8, Hustopeče 693 01
Kontakt:
Vladimír Študent
Telefon:
608819699
leden 2019
po
út
st
čt
so
ne
8
9
10
15
16
18
19
22
23
24
25
29
30
31

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů